Властите в Мадагаскар арестуваха генерали заради заговор за убийството на президента Рахоелина

0
16
Арест
Арест. Снимка: Pixabay

Високопоставени представители на армията и полицията са арестувани в Мадагаскар във връзка с неуспешен опит за убийство на президента на страната, информира “BBC”Сред арестуваните са петима генерали и няколко активни полицейски служители, което означава, че 21 души сега са разследвани за предотвратеното убийство миналия месец.

Властите също са иззели пистолет и 250 000 долара (180 000 паунда), съобщават местните медии.

Опитът за отнемане на живота на президента Андри Рахоелина стана причина за продължаващите вълнения, разтърсващи островната държава. Мадагаскар е под карантина, след като миналата година беше ударена от COVID пандемията, а южният ѝ регион е обхванат от глад.

Властите обявиха миналия месец, че са осуетили заговор за „елиминиране и неутрализиране“ на редица хора, включително президента. Това стана месец след поредния неуспешен опит да се убие ръководителят на националната полиция. Последните арести са на 12 „действащи военни и полицейски служители, включително петима генерали, двама капитани и пет подофицери“, обяви главният прокурор Бертин Разафиаривони.

Четирима от арестуваните са пенсионирани национални и чуждестранни полицейски и военни служители, докато последните пет са цивилни, каза тя. Арестите бяха извършение миналата седмица, а сред тях са местни хора и чужденци.

47-годишният Рахоелина първоначално взе властта през 2009 г. от Марк Раваломанана с подкрепата на военните. Той победи Раваломанана на последните избори през 2018 г. – въпреки че вотът беше подложен на обвинения за измама.

Бившата френска колония има дълга история на преврат и безредици, откакто придобива независимост от Франция през 1960 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments