Властите хванаха 170 кг заразено с африканска чума месо

0
499
Прасе
Снимка: Wikimedia Commons

Властите са хванали заразено с африканска чума месо при опит да се пренесе вчера от новите шест огнища. Количеството е било 170 кг, уточни земеделският министър Десислава Танева за „бТВ“. По думите й липсва дисциплина за изпълнение на ограничителните мерки. В тези райони всеки може да стане потенциален преносител на заразата, добави тя.

„Говорим как трябва всяко движение да се спре и как лесно заразата се пренася. В същото време при откритите шест огнища са хванати коли, които пренасят 170 кг заразено месо в багажника. Целият този поток разнася заразата по пътищата, по които минава“, каза тя.

Към момента не може да се каже какви ще са загубите за стопаните на евтаназираните прасета, защото заразата все още представлява потенциален риск. А овладяването им зависи от всички нас, подчерта земеделският министър.

Държавен фонд „Земеделие“ е гласувал бюджет за обезщетения. Предстои да се уточни как ще бъде разпределен.

Припомняме, че шестте огнища са при прасета в лични стопанства в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала. Взетите проби са потвърдили наличието на африканска чума.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments