Владислав Панев: Регулаторите се превърнаха в бухалки на властта

0
110
Комисия за защита на конкуренцията
Комисия за защита на конкуренцията. Снимка: Скрийншот от Google Maps

„Регулаторите се превърнаха в бухалки на властта!“

Това обяви пред „БНР“ финансистът и общински съветник Владислав Панев. Той определи като скандален фактът, че един регулаторен орган като Комисията за защита на конкуренцията внася предложения за промени в закона, с които иска да удължи собствения си мандат. Освен това Панев напомни, че именно настоящият състав на тази комисия е известен с поредица свои скандални решения по ключови теми.

Официалният мотив за предлаганите нови текстове е да бъде синхронизирано българското законодателство с европейските норми. То предвижда 5-годишният мандат на Комисията за защита на конкуренцията да бъде удължен на 7-годишен. Освен това нейните членове ще могат да бъдат преизбирани.

Според Панев колкото по-често се сменя съставът на такива органи, толкова по-добре. Той е на мнение, че в момента хората в комисията са партийни кадри. И същите тези политически сили, които са ги посочили, сега ще гласуват и тези промени. Ако те бъдат приети, ръцете на следващото Народно събрание ще бъдат вързани и по думите на Панев хората в тази комисия ще векуват на местата си.

Резултатът ще бъде разширяване на правомощията на КЗК, което означава и рекет върху бизнеса, опити за изземване на такъв и бухалки.

Панев изрази надежда президентът Румен Радев да наложи вето на тези законови поправки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments