Владимир Генчев, потрошил две игрални зали в Бургас, остава в ареста

0
728
Владимир Генов Генчев
Снимка: Владимир Генов Генчев, Facebook

Владимир Генчев, по прякор Чушката, остава в ареста, след като Бургаският окръжен съд потвърди определението на по-долна инстанция. 35-годишният бургазлия е привлечен като обвиняем за извършени 3 престъпленияпротивозаконна повреда на чуждо имущество, хулиганство и възпрепятстване на полицаи да изпълнят задълженията си.

Въззивната мярка беше гледана след постъпила жалба от защитата на обвиняемия против определението на първоинстанционния съд.

Припомняме, че Генчев е привлечен като обвиняем за това, че на 31 август в Бургас, в условията на продължавано престъпление, противозаконно е повредил чужди движими вещи – игрални автомати, лаптоп, компютър в 2 игрални зали „Елит“ и „Версай“. Стойността на нанесените матерални щети възлиза на близо 17 800 лева. Това е престъпление по член 216, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс. За това престъпление законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“ до 5 години.

Владимир Генчев е обвиняем и за това, че на същата дата и място, в условията на продължавано престъпление и в съвкупност с гореописаното деяние, извършил непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи неуважение към обществото, а именно – блъскал и чупел намиращите се в игралните зали движими вещи и удрял безразборно гражданите. Това е престъпление по чл. 325, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от Наказателния кодекс и санкцията за това деяние е до 2 години „Лишаване от свобода“ или „Пробация“.

Бургазлията е привлечен като обвиняем и за това, че противозаконно е пречил на полицаите да изпълнят задълженията си, като след многократно устно разпореждане „Спри на място!“ не го е изпълнил, направил е опит да избяга, с цел да осуети разкриването на престъплението и е оказал яростна съпротива при задържането му. Това също е престъпление по чл. 270, ал. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от Наказателния кодекс, а предвиденото наказание в закона за него е „Лишаване от свобода“ до 3 години или „Глоба“ от 500 до 2 000 лв.

От Бургаския окръжен съд смятат, че първоинстанционният съд законосъобразно е приел, че към настоящия момент е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпления, които се наказват с „Лишаване от свобода“, както и че от доказателствата по делото, дори и в тази негова начална досъдебна фаза, е видно, че съществува реална опасност той да се укрие и да извърши престъпление.

Същевременно с това Районният съд е съобразил и обстоятелството, че спрямо Генчев има образувано досъдебно производство за извършено друго, но идентично престъпление, при което той е бил обявен за издирване, тъй като се е отклонил от адреса си, без да предупреди за това компетентния орган. Не без значение е и пост-криминалното поведение на бургазлията – опитът за бягство и укриване от властите след извършване на деянията, за които понастоящем е обвинен. В този смисъл и освен, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие, настоящата съдебна инстанция сподели извода на решаващия съд, че той може да извърши друго престъпление, включително и чрез въздействие при събирането на доказателства в хода на досъдебното производство.

„В крайна сметка и предвид предмета на настоящото производство, е без значение какъв е бил действителният мотив /подбуди, цел/ за извършване на деянията – това е съществен елемент при вземане на решение относно субективната страна на деянието, което ще бъде решено при разглеждане на делото по същество“, казва в мотивите си за потвърденото определение въззивната инстанция.

Определението на Бургаския окръжен съд е окончателно.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments