Владимир Димитров: Когато купувате жива елха за Коледа, избирайте такава от местен разсадник

1
500
Кампания
Кампания "Жива елха". Снимка: "Зелена Странджа"

Все повече хора избират да закупят жива елха за Коледа, която впоследствие могат да засадят на открито и да се любуват с години на това как тя расте пред очите им. Живото дръвче има огромни предимства пред отсеченото, което в крайна сметка се озовава на боклука след празниците и пред изкуственото, което със сигурност не носи същия дух и празнична атмосфера.

В същото време много от хората, които си купуват елхи в саксия, в крайна сметка остават разочаровани, тъй като се сблъскват с проблеми като падането на игличките още у дома или бързото им изсъхване, след като ги засадят на открито.

От Искра.бг потърсихме Владимир Димитров от сдружение „Зелена Странджа“, което и тази година организира своята кампания „Жива елха“.

Според него основните грешки, които допускат хората са свързани с това, че закупуват дръвчета, които са внесени от далечни страни и не са аклиматизирани за местните условия. Други проблеми касаят неправилното изваждане от разсадника с твърде малко почва около корените, както и повреда и стрес на дръвчетата при транспорта.

Владимир Димитров обърна специално внимание и на грижата, която хората полагат за елхите, след като ги донесат у дома.

„Дървото не трябва да се държи дълго време на топло и трябва да се полива редовно, но за съжаление част от хората забравят за тези правила. Засаждането им навън също трябва да бъде проведено правилно, ако искаме елхата да порасне и да остане там дълги години“.

Целта на кампанията „Жива елха“ е да се изпълнят максимално коректно всички стъпки от изваждането на дръвчето от местен разсадник до засаждането му на подходящо за целта място, което е и съгласувана с местната власт в Бургас.

През годините от „Зелена Странджа“ са засадили много коледни елхи на територията на различни комплекси в града, част от които вече са пораснали големи. В акцията се включват и хора, закупили си дръвчета от други места, но за съжаление практиката показва, че те екзотичните видове по-трудно оцеляват при нашите условия.

Владимир Димитров уточни, че тази година засаждането най-вероятно ще се осъществи в парк „Велека“ в бургаския комплекс „Изгрев“, но това първо трябва да бъде съгласувано с Община Бургас, която се очаква до дни да даде официално разрешение. Очаква се в скоро време да бъде обявена и официална дата за събитието. 

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Дарина Стоянова-Милева
Дарина Стоянова-Милева
2 месеци по-рано

Миналата година взехме елха в саксия, която още след няколко дни започне да съхне, въпреки че я поливахме. В крайна сметка се оказа, че дървото е било отсечено и забодено в пръста. Така че внимавайте какво и откъде си купувате!