Вижте каква е експертизата за взрива до колата на Иван Гешев

0
67
Иван Гешев
Иван Гешев. Снимка: Прокуратура

Готова е експертизата за взрива до автомобила на бившия главен прокурор Иван Гешев. Това обяви зам.-градският прокурор и говорител Христо Кръстев. На 8 декември е изготвена назначената комплексна химическа и взривотехническа експертиза. Тя е изготвена от 6 вещи лица. Проведени са експериментални взривове, извършени са множество изследвания.

„Заключението е, че взривното вещество е бризантно взривно вещество нитропента, което се е намирало в самоделно взривно вещество, изготвено за да се задейства по електрически способ. По размерите на епицентъра на взрива и поразяващото действие на сачмите се установява, че масата на взривното вещество е най-вероятно около 2,5 кг“, обясни Кръстев пред „БНР“.

Допълнителна експертиза ще установява с какъв интензитет и способ за нанасяне на вреди е било самоделното взривно устройство.

„Към момента няма лице, което да е заподозряно както като извършител на взрива, така и като поръчител“, посочи зам.-градският прокурор. По това досъдебно производство се работи по всяка възможна версия, като не е изключена и версията за инсценировка.

Инцидентът с кортежа на Иван Гешев стана на 1 май 2023 г. Поставянето на взривно вещество вдигна на крак всички служби на МВР. Заговори се за терористичен акт, а тогава зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че Гешев е бил „мишена за убиване“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments