Вицепремиерът Габриел: Изкуственият интелект е област от стратегическо значение

0
20
Вицепремиер Мария Габриел
Вицепремиер Мария Габриел. Снимка: МВнР

„Изкуственият интелект /ИИ/ е област от стратегическо значение и трябва да се ръководи от подход, основан на правата на човека и неприкосновеността на личния живот и защитата на данните.“

Това заяви заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел, която по покана на САЩ, взе участие в министерска среща на тема „Изкуственият интелект за ускоряване на напредъка на целите за устойчиво развитие: адресиране на най-големите предизвикателства в обществото“. Дискусията се проведе в Нюйоркската обществена библиотека – най-голямата в страната. Инициативата за срещата е на Япония, Кения, Мароко, Сингапур, Испания, Обединеното кралство и САЩ.

Целта е да се откроят практическите решения на глобалните проблеми, а министрите да споделят примери за това как ИИ може да се използва за по-ускорено постигане на целите на устойчивото развитие преди 2030 г. Събитието акцентира върху 5 цели – климат и чиста енергия, земеделие, здраве, образование и транспорт.

Във форума се включиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, външните министри на Великобритания Джеймс Клеверли, и на Сингапур Вивиан Балакришнан, заместник-министърът на Кения Корир Сингоей, държавният секретар за дигитализация на Испания Карме Артигас и зам.-генералният секретар на ОИСР Улрик Кнудсен.

„Важно е да бъдат откроени силните и слаби страни на ИИ. Сред силните страни са неговите приложения в медицината, земеделието и околната среда. Слабостите са свързани със способността ни да зададем рамка на ИИ, така че да не нарушава човешки права, да не заплашва цели професии и да функционира с правила за прозрачност, отговорност и контрол“, коментира още вицепремиерът.

Габриел обърна внимание на 3 ключови области – подкрепа за научните изследователи, ясни правила за използване на данни и ролята на алгоритмите и необходимостта от образователни програми.

„В областта на ИИ, България е добре позиционирана , включително с INSAIT. С добри инвестиции в образование, наука и иновации можем да се утвърдим като регионален хъб за развитие на приложения с ИИ“, подчерта вицепремиерът ни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments