Витанов: Приказките за успешно управление на COVID кризата са силно преувеличени

0
11
Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов, Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

„Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 15 ноември 2021 г. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.“

Това написа математикът от БАН Николай Витанов в социалната мрежа Facebook, като публикацията му гласи:

„Както вече знаете, в последните 10-на дни не писах, понеже бях в командировка в чужбина. Когато имам друга важна работа, не се занимавам с прогнози. Но вече съм тук и както обещах, възстановявам ежедневния анализ на пандемията.

Питате ме по различни канали какво мисля за изборите.

Сега ще ви го кажа по два начина: като за нормални хора и като за високопарните ми колеги, които се дразнят много, че използвам в тези коментари език като за нормални хора.

  1. Като за нормални хора: Дори рибите не кълват на гола кука (не веднъж съм ви го писал това). Какво означава това, ще разберете като изкарате зимата.
  2. Като за високопарните ми колеги: Бедността е справедливото възмездие за глупостта на един народ. Това е цитат, който се приписва на Роналд Рейгън. Защо ви казвам точно този цитат, ще разберете пак в края на зимата.

Докато бях в Русия, разбрах, че съм спечелил гласуването за най-любим български учен на БНТ. Предсказах, че няма да спечеля. Тук не познах. Причината е проста. Германските евреи, при които учих занаята, ме научиха да подценявам себе си и да надценявам другите. Благодаря от сърце на всички, които гласуваха за мен. Тази победа е и ваша – без вашата подкрепа нямаше да я има.

Научих за резултата късно вечерта във вторник и трябваше спешно да запиша няколко дума за предаването на БНТ в четвъртък. Успяхме с любезното съдействие на хората от БНТ, за което много съм им благодарен. В тези думи обещах, че ще развия по-нататък математическата социална динамика. И тези избори ми подсказаха с какво да започна. Ще започна с математическата теория на властта. Искам да разбера, защо се случват тия неща в България (тук се изразявам високопарно, иначе щях да употребя думата шашкънии, та да приведа в спортна форма хейтърите си, които 10-на дни се олабиха и на Вселената почна да и скучае без рев и вой).

Сега за обстановката.

И тъй – тотален локдаун – йок. Изборите минаха, предсказанието се осъществи. И само един анализатор го предсказа и то много преди изборите. Какво да кажа – кристалната ми топка е хубава, германска, вътре има вграден суперкомпютър. Нали помните какво беше преди повече от месец – тотален локдаун щяло да има на 15-ти октомври, щото десетки хиляди заразени щяло да има на ден. Йок – каза кристалната топка на Витанов.

Базовото репродуктивно число днес е 0.97, което ще рече, че очакванията са обхватът на заразата да се свива. Преди да тръгна за чужбина, казах, че тренда за нарастване на активните случаи ще се пречупи. Ето, пречупи се. Веднага бях обвинен, че нарочно ги приказвам тия работи, за да не плаша хората преди изборите и никакви трендове нямало да се пречупят. Витанов обръщал палачинката, значи. О-о-о, ще се пречупят, всички трендове ще се пречупят. Въпросът е какво ще стане след това.

Това, което не се е пречупило още, е трендът на високата смъртност. И той ще се пречупи през тази седмица. Какво ще рече това. Това ще рече, че от другата седмица ще почнете да наблюдавате постепенно намаляване на броя на смъртните случаи на ден. Но те все още ще са твърде много. Не сте забравили, че сме в Долината на плача, нали така. Кога ще излезем от нея. Първо, трбва да паднем под 2000 нови слуаи на ден. И второ, смъртността трябва да падне под 100 на ден. Тогава ще излезем.
Какво е положението със смъртността съгласно официалните данни.

Статистика за смъртността (данни от сайта https://coronavirus.bg/)
Починали в края на октомври – 23 999
Починали за ноември 2021 – 26279
Починали ноември 2021 – 2280 – (за 14 дни)
Починали за ноември 2020 – 2560

Въпрос от викторинката на Витанов: Кога Витанов ще почне да ви съобщава, че смъртността за ноември 2021 е надминала смъртността за ноември 2020. Възможни отговори:

  • следващия вторник
  • още до края на тази седмица

Какъвто и отговор да ви хареса, до края на месеца смъртността ще надхвърли смъртността от ноември 2020.

Ама ноември 2020 беше пиковият за оная вълна, пък тук пикът мина през октомври. Откъдето следва простичкият извод, че приказките за успешно управление на ковид-кризата са силно преувеличени. Кристалното кълбо на Витанов казва друго. И още казва кълбото, броят на хората в болници и интензивни отделения не расте, защото едно няма специализирани легла и второ, няма лекари, които да ги обслужват. Ама, да, чувам по телевизията – то е щото доболничната помощ била добра. С други думи – болните в къщи и там да се оправят както могат. Резултат – още 281 смъртни случая и бием постижението от ноември 2020.

Сега картите.

Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването.
Виждаме, че 7 области се очаква да не са ниво 4 в следващите дни. Обаче 21 области се очаква да са там. Тоест, в сравнение с времето, преди да замина за чужбина, ситуацията леко се е подобрила. Това се и очакваше, все пак трендът на нарастване на броя нови случаи на ден се пречупи, както бе предсказано.

Тук да отбележа нещо – няма да ми слагате в устата чужди прогнози и числа. Опорката, дето Витанов бил казал – тотален локдаун на 15-ти октомври и 10 000 случая на ден е лъжа, пускана от хейтъри, дето са си изяли чипса на дивана и се чудят какво пишат против Витанов. Напротив, Витанов беше този, който много преди 15-ти октомври каза, че няма да има такова нещо и единствен каза, че тотален локдаун до изборите няма да има. После почнаха да ми слагат в устата, че съм бил казал, че броят на случаите щял да стигне 20 000 на ден. Да, бе, да. Изненада ме Любо Огнянов с това число една неделя в предаването си Офанзива. А аз съм го проспал това изявление за 20-те хиляди. От време на време, след като съм работил по цяла нощ и аз спя по сутрините, когато се правят най-различни изявления по сутрешните блокове. Нищо такова не съм казвал. През септември казах, че октомврийския пик ще е най-много 7000 – 7500. Е, горе долу 7000 и беше. Но през септември, ако си спомняте, Вселената бе оревана, че Витанов казал, че ще има вторичен пик, пък то видите ли, броят на новите случаи ле-е-е-кичко тръгвал надолу.

Картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост също изглежда доста по-добре от тази преди 10-на дни. И още някое време и тук ситуацията ще продължи да се подобрява. Ще кажете – Витанов, ти май намекваш нещо – какво е това – още някое време… Ами, де да знам, но вие го запомнете това.

Трябва ли да се отпускаме – това ни казва картата на риска по нашата методология. Всичко е виолетово, значи рисковете са си тук. Тъй, че правете, каквото има да правите, но се пазете.

Стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази – стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително)

Пазете се. Вчера ви показах снимката, на която руснаците се съветват да стоят на една бяла мечка дистанция. При нас бели мечки няма, значи съветът може да изглежда така: стойте на едно прасе дистанция, а който не знае, какво е прасе, да стои на една овца дистанция. Който не знае какво е овца, да стои на три шарана дистанция. А, който не знае и какво е шаран, вече е готов да кълве на гола кука. Както виждате, днес съм в настроение.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments