Висши чиновници няма да могат да влизат в бордовете на държавни фирми

0
122
Народно събрание
Снимка: Народно събрание, Архив

Без висши чиновници в бордовете на държавни фирми. Това решиха окончателно депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за публичните предприятия, предаде „Монитор“.

С текстовете отново се въвежда забраната главните секретари на президента, правителството, парламента и различните министерства да влизат в бордовете на държавни компании, които имат 50% публично участие или общинско.

На първо четене ГЕРБ бяха предложили точно обратното. Техният аргумент беше, че висшите чиновници имали опит в управлението на бюджетни средства. Предложението обаче доведе до силна негативна обществена реакция. Причината е, че тези висши чиновници ще взимат огромни суми за участието си в бордовете на държавни фирми.

Ако се прибавят и заплатите, които получават, средствата стават наистина впечатляващи. Освен това тук става въпрос за хора, които са били избрани без конкурс, по политически причини. А според общественото мнение в бордовете на държавни компании процедурите трябва да са прозрачни и постовете да се заемат според способностите, а не според политическата украска и това кой е на власт в дадения момент.

Така според новите правила в управлението на компаниите ще участват хора, които не заемат висши държавни длъжности. Към кандидатите има още редица изисквания за образователен ценз, репутация и професионален опит.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments