Вирусолог: „Делта“ и „Бета“ вариантите намалят имунната защита

0
65
Ваксина срещу коронавирус
Снимка: Pixabay

Вариантите на COVID-19 „Делта“ и „Бета“ могат да преодолеят частично защитата на ваксините и да намалят имунната защита, заяви вирусологът от БАН Радостина Александрова. Тя обясни, че засега нямат точни данни за тежестта на заболяването и уточни, че щом тези варианти се разпространяват по-лесно, то тогава не е изключено да се повишат броят на хоспитализираните. Проф. Александрова коментира пред „БНТ“:

Напълно е възможно да има и още хора, инфектирани с „Делта“ и „Бета“ варианти на COVID-19 у нас. Това, че случаите са по-малко в нашата страна е един сигнал, че трябва да използваме този момент, за да се подготвим и да предотвратим една по-сериозна ситуация в следващите месеци. Трябва да ограничим тяхното разпространение с всички мерки, включително чрез ваксини„.

Вирусологът разясни, че индийският и южноафриканският вариант могат до някаква степен да преодолеят защита на ваксината. По думите й още през април, когато за първи път са били регистрирани такива случаи във Великобритания, техните специалисти са предупредили, че все още има много хора, които не са достатъчно защитени с имунизация. Тя подчерта, че производителите на ваксини работят върху актуализирането на ваксините и как да се разреши въпросът за преваксинирането и допълни:

Има идея с помощта на изкуствен интелект да се предвидят и мутациите на този вирус за в бъдеще„.

Проф. Александрова обясни, че за 10 седмици в Израел са били имунизирани повече от 60% от хората. Тя посочи, че в момента там отново се наблюдава леко покачване на новите случаи основно заради „индийския“ вариант, включително и при ваксинирани хора, без да се съобщава дали те са били само с една доза. По думите й при имунизираните обаче клиничната картина не е толкова тежка.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments