Вирусолог: Няма смисъл от тестовете за антитела – избледняват

0
26
Коронавирус - стоп.
Снимка: Пиксабей

Антителата, които се образуват в резултат на COVID инфекцията, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с тях, заяви вирусологът доц. Любомира Николаева–Гломб. Тя посочи, че учените познават от кратко време самия вирус, но според нея COVID-19 не се различава от другите вируси. Специалистът коментира пред „NOVA“:

Лекарите, работещи в COVID отделения, са в ежедневен контакт с COVID. Те непрекъснато си гъделичкат имунитета да бъде в достатъчно напрегнато състояние, но това се отнася за хора, които са в ядрото на бурята. Антителата са най-различни видове, а тестове, които са разработени сега, не дават достатъчно достоверни данни, че става въпрос за протективен имунитет.

Вирусологът посочи, че антитялото е срещу спайк протеина, все още не означава, че то има вируснеотрализираща активност. По думите й това може да се разбере само в постановката на вируснеотрализираща реакция. Тя е категорична, че този вид изследвания са скъпи, а тестовете, които се използват по цял свят, са „сурогатни”. Доц. Николаева-Гломб подчерта, че няма смисъл от тестовете за антитела. Медикът уточни:

Не мога да разбера защо толкова лекари казват да не се ваксинираме, ако имаме високи антитела. Може би защото не са си направили труда да прочетат и да се държат в час в морето от информация за ролята на антителата в имунитета. Те имат своята роля, но няма стандартизиран и валидиран метод, който да каже – това е границата от антитела, при която ти си защитен от преболедуване.“

Според нея от вирусологична гледна точка издаването на сертификат след поставянето на първа доза ще създаде проблем. Тя препоръчва ваксинираните да ограничат контактите си в периода между двете дози и 14 дни след втората. Математикът Николай Витанов коментира:

Когато започнат да се изследват здрави хора, процентът спада. Това се вижда и лятото, когато сънародниците ни тръгнат за Гърция. Днес положението е следното. Вчера областите в тъмночервена зона бяха 16. Днес има още две области, които са на път да влязат. Базовото репродуктивно число втори ден е над 1.3, което означава, че натискът над здравната система ще продължи. 10 души заразяват почти 14 други, съответно 100 заразяват 140. Във всички 28 области разпространението е дифузно, най-силно е във Видин, София-град, Монтана, Перник.

Според Витанов ориентировъчната граница за налагане на локдаун трябва да бъде 9 000 заразени за денонощие. Математикът предполага, че броят на заразените ще бъде 9 хиляди до 10 дни. Той твърди, че няма мерки, които да предотвратят случващото се. Според него има два варианта за това какво ще се случи след преминаването на пика. Първият е, ако има мерки и се спазват, а вторият вариант е високо и продължително плато.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments