Викторина „Аз съм българче“: Празник на знанието и традициите в бургаската ДГ „Райна Княгиня“

0
552
ДГ "Райна Княгиня"-Бургас
ДГ „Райна Княгиня“-Бургас. Снимка: Искра.бг

За поредна година Центърът за подкрепа на личностното развитие и Община Бургас вдъхновяват децата от предучилищна възраст с организирането на викторината „Аз съм българче“. Събитието, което е част от традиционните празнични тържества, посветени на 3 март, е насочено към укрепване на националната идентичност и развитие на познанията на малчуганите за българските обичаи и традиции.

В тазгодишното издание на викторината участват деца от трета и четвърта група на всички детски градини в общината. Чрез игрови и образователни методи детските градини се превръщат в сцена на знанието, където малчуганите имат възможност да демонстрират своите умения и знания в няколко области. Фокусът е поставен върху себеопознаването, националната идентичност, запазването и предаването на българските традиции и обичаи.

Директорката на ДГ „Райна Княгиня“ Радослава Белчева каза специално пред Искра.бг:

„Викторината е свързана със знанията на децата по темата за националния празник на България. При нас участие ще вземат децата от IV-та група „Делфинче“. Мероприятието не е със състезателен характер и има за цел бъдещите първокласници да си покажат знанията, свързани с историята на България. По този начин нашите деца ще покажат усвоените знания до този момента.“

Едно от най-ярките проявления е организирането на културни и образователни събития, които съчетават забавлението с ученето и по този начин незабавно привличат вниманието на децата към богатата история и традиции на тяхната родина. Пример е и викторината, проведена в детската градина, където чрез игри, стихотворения и народни танци, малчуганите бяха поканени да се потопят в света на българската култура и история, подчертавайки значението на запазването на националната идентичност в съвременния свят. Децата бяха разделени на три отбора в цвета на трибагреника ни.

За пореден път учителите и ръководството на ДГ „Райна Княгиня“ играят ключова роля във възпитаването на младите поколения в духа на националната идентичност и родолюбие. На тържеството в ДГ „Райна Княгиня“ присъстваха родители, учители и представители на Общината.

„Нашата цел е да възпитаме у децата любов към родината и да ги научим на ценностите, които са ни оставили нашите предци. Викторината „Аз съм българче“ е не само състезание за знания, но и празник, който събужда гордост и принадлежност към българската култура и история“, сподели организаторът от Центъра за подкрепа на личностното развитие.

Програмата по „Краезнание“, в рамките на която се организира викторината, е насочена към обогатяване на учебния процес и разширяване на знанията на децата за родното им място. Дейностите във викторината, включваха разнообразие от тематични игри, загадки, песни и творчески занимания, с които децата показаха наученото за своята страна.

Празникът на викторината „Аз съм българче“ ще продължи до 6 март, като в него ще се включат всички детски градини в Община Бургас. Събитието представлява уникална възможност за децата да изразят своите знания и таланти, докато научават важни уроци за историята, културата и традициите на България.

Викторината допринася за развитието на децата и ги кара да ценят своето наследство и да са горди със своята идентичност като българи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments