Децата от ДГ „Звънче“ в Бургас се включиха в родолюбива викторина, посветена на 3-ти март

0
1383
Децата от ДГ "Звънче" и техните учители
Децата от ДГ „Звънче“ и техните учители. Снимка: Искра.бг

С песни, танци и викторина децата от Детска градина „Звънче“ засвидетелстваха почитта си към паметта на героите, загинали за свободата на България. Те демонстрираха знанията си за живота и делото на националните ни герои пред учителите си, по-малките си другарчета и пред представители на Община Бургас. Малчуганите приветстваха гостите си с песента „Българско дете“ на Жени Кринчева:

Тържеството се състоеше от четири кръга. В първия, част от родолюбивите българчета, бяха разделени на два отбора „Българче“ и „Родолюбче“. Те трябваше да отговарят на въпроси, зададени от госпожата им, като част от тях бяха – „Кое е истинското име и къде е роден Васил Левски?“

Защо народът го нарича Левски, за какво се е борил? Кой е казал думите „Ако печеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си“? Чуйте и отговорите на децата:

За да покажат затвърдените си знания за живота и делото на Апостола на свободата, децата изпълниха и песента „Левси, Апостоле“. Те обясниха на по-малките си другарчета кой е Панайот Хитов, както и какво знаят за Христо Ботев:

На въпрос кои са другите борци за свободата на България, те отвърнаха:

Учителите им се бяха погрижили те да знаят още за делото на Георги Бенковски и кой е ушил знамето за Априлското въстание:

В заключение на този етап те изпълниха песента „Българийо, обичам те безкрайно“

Във втори кръг малчуганите трябваше да образуват нова дума, да определят с кой звук започва картинката, която госпожата им показва, да я намерят и да я подредят на табло. По време на този етап децата трябваше да отговорят какво означава и какво за тях е Родината. Изключително емоционално и неподправено, децата се справиха блестящо:

По време на третия етап „Роден край“ децата трябваше да разпознаят, да назоват и да разкажат за някои от най-емблематичните паметници, забележителности и символи на родния ни град. Сред тях бяха Паметникът на Руските освободители, Храм-паметникът „Св. св. Кирил Методий“, Пристанището, сградата на Общината, Часовникът, Морската градина и Мостът. 

По време на Четвърти кръг родолюбивите българчета се поклониха с танц пред освободителите на България. Той бе изпълнен под звуците на песента „За моята слънчева България“.

На финала на тържеството директорът Стойка Йондова обяви:

„Мили деца, аз се гордея с Вашите знания. Вие ни запознахте с всичко българско, родно, с нашите национални герои и с нашата история. И искам от името на кмета на Община Бургас, да Ви връча тази грамота за участие във викторината „Аз съм българче“ и Ви пожелавам да усвоявате още толкова много знания за нашите национални герои и за България. Всички обичаме България! Имате подарък и книжка!“

Припомняме, че през 2023 г. ДГ „Звънче“ отпразнува 50 години от своето създаване с голям празник. През годините ръководството е организирало и е участвало в десетки тържества. Днешната викторина „Аз съм българче“ се провежда за поредна година, като нейни инициатори са Центърът за подкрепа на личностното развитие и Община Бургас. В празника се включиха малчуганите от предучилищен етап на образование и ще обхване по-голямата част от детските институции в областния град.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments