Викремесингхе е новоизбраният президент в засегнатата от кризата Шри Ланка

0
15
Ранил Викремесингхе .
Ранил Викремесингхе. Източник: Фейсбук

Законодателите на Шри Ланка избраха шесткратния премиер Ранил Викремесингхе за президент. Той ще наследи сваления лидер, който избяга от страната, в гласуване, което рискува да разпали отново политическия смут в размирната южноазиатска островна държава, предава „Асошиейтед прес“.

Викремесингхе заяви, че е прекарал 45 години от живота си в парламента и е щастлив, че му е оказана честта да стане президент. Ето какъв коментар направи новият лидер, молейки други политически партии да работят с него:

„Не е нужно да ви казвам в какво състояние се намира страната ни. След като изборите приключиха, трябва да сложим край на това разделение. Имахме 48 часа, за да останем разделени, но отсега нататък съм готов да водя диалог с вас.“

Бившият президент Готабая Раджапакса назначи Викремесингхе за министър-председател през май, надявайки се да донесе стабилност на страна, погълната от най-тежката си икономическа криза в историята. Викремесингхе стана действащ президент, след като Раджапакса избяга от страната миналата седмица и подаде оставка по имейл.

73-годишният Викремесингхе е изпечен политик с богат опит в дипломатическите и международни дела. Той обаче е непопулярен сред избирателите, които го гледат като остатък от правителството на Раджапакса. След избирането му протестиращите пред резиденцията на президента скандираха „Върви си у дома, Ранил“.

Гласуването на 134 депутати постави Викремесингхе пред бившия правителствен министър Дълас Алахаперума, който получи 82 гласа. Кандидатът на марксиста имаше три.

Викремесингхе ще служи до края на мандата на Раджапакса, който изтича през 2024 г. Раджапакса от своя страна избяга от страната и подаде оставка по имейл миналата седмица, след като протестиращи, разгневени от икономическия колапс на страната, нахлуха в официалната му резиденция и превзеха ключови държавни сгради.

Като президент Викремесингхе вече има правото да назначи нов министър-председател. Президентите в Шри Ланка обикновено се избират от обществеността. Отговорността пада върху парламента, само ако длъжността президент се оваканти преди официалното изтичане на мандата. Това се е случвало само веднъж преди в Шри Ланка, когато тогавашният министър-председател Дингири Банда Виетунга беше избран от парламента безапелационно през 1993 г., след като бившият президент Ранасингхе Премадаса, баща на сегашния опозиционен лидер, беше убит.

Икономическата криза накара 22-милионното население на Шри Ланка да се бори с недостиг на основни неща, включително лекарства, гориво и храна, докато правителството преговаря за спасяване с Международния валутен фонд. А произтичащата от това политическа криза остави притеснения относно това дали едно ново правителство ще бъде достатъчно, за да оправи икономиката и да успокои обществеността, ядосана от провалите на своите политици.

Служейки в двойна роля като министър на финансите, Викремесингхе ръководи прогресиращите преговори с МВФ. Той изнася ежеседмични обръщения в парламента, в които предупреждава, че излизането от кризата ще бъде трудно, като същевременно обещава да преразгледа правителство, което все повече концентрира властта под президентството.

Обществеността обаче го вижда като остатък от правителството на Раджапакса, което доведе страната до икономическа катастрофа.

Само няколко депутати публично бяха заявили, че ще гласуват за Викремесингхе предвид враждебността срещу него. Твърди се, че десетки законодатели, лоялни към Раджапакса, чиито домове бяха опожарени от протестиращи през май, подкрепят Викремесингхе с уверението, че той ще накаже строго извършителите и ще поддържа реда и закона.

Всички 225 членове на парламента, включително председателя, имаха право да гласуват в класираната бюлетина. Двама членове се въздържаха и няколко бюлетини бяха обявени за невалидни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments