Веселинов, ВМРО: Прокуратурата трябва да бъде извадена от състава на съдебната власт

0
60
Искрен Веселинов
Искрен Веселинов. Снимка: ВМРО

„Прокуратурата като цяло трябва да бъде извадена от състава на съдебната власт. В сегашната ситуация реално я тласкат единствено към пагубна феодализация.“

Това казва в социалните мрежи съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов. Поводът за реакцията му е издаденият вчера от президента Румен Радев указ за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България и развихрилите се скандали около съдебната реформа. Прилагаме пълния текст на позицията на Веселинов, без редакторска намеса:

„Махнаха Гешев! Опитът да се сведе реформата в съдебната система до фигурата на главния прокурор е засега успешен. Той изглежда и жалък, когато едни, послушни на партийните си поръчители, членове на ВСС първо единодушно избират „правилния“ главен прокурор, а после го освобождават пак така по смехотворни причини. Сега пак същите ще изберат „правилния“ временно изпълняващ и статуквото ще се самовъзпроизведе. Междувременно ни замазват очите с приказки, че няколко регионални прокурора ще вършат работата на главния. Тоест лица, които и местните, и националните олигарси лесно ще „удушат“, но проблемът ще спре да е видим за обществото, защото няма да е персонифициран, както сега. Минаваме от централизация към феодализация.

Мястото на прокуратурата, като елемент от съдебната власт, е сбъркано, а не функциите или личността на главния прокурор. Това автоматично пренасяне на „съветския опит“ в конституцията от 1990 г. води след себе си много проблеми. Усилията някои от тях да бъдат изчистени чрез създаването на отделни колегии на съдии и прокурори са отново замазване на проблема. Няма как да са независими, когато са част от една система! Прокуратурата като цяло трябва да бъде извадена от състава на съдебната власт. Нелепа е ситуацията, когато обвинител и съдия са част от една система, а само адвокатите са като някакво чуждо тяло.

Ако бяхме нормална страна с установени институции и зряла политическа класа, вероятно бих поддържал тезата, че мястото ѝ е в изпълнителната власт. Твърде пресен е примерът на Цветан Цветанов, който като вътрешен министър произнасяше присъди „виновен“ за медици от трибуната на Народното събрание, за да го направя. Вместо това мисля, че Конституцията трябва да бъде променена в друга посока – прокуратурата да стане автономна институция извън строгото разпределение на властите, подобно на Конституционния съд. Разбира се, тя трябва да остане независима политически, отделна структура със свой висш съвет на прокурорите, който да избира главен прокурор – администратор, а не началник на всички прокурори под него. Следствието трябва да се слее с прокуратурата.

И това е проста логика, известна на всеки юрист или политик, занимаващ се с материята. Разработили сме такъв проект и сме го внесли още в комисията за конституционни промени на Христо Иванов преди не помня вече колко НС. А ПП-ДБ, дето това им е основна тема от 10 години, сега го мислят и не бързат – трябват им още 10-20 дни….

Но истинската реформа първо изисква Велико народно събрание, което означава да се откажеш от власт заради промяната, второ – ще реши проблема окончателно. Както в онзи виц за младия адвокат, който получил дело от баща си и след като го решил още в първото заседание бил упрекнат. „С това дело аз те изучих, сине…“ – казал баща му. Та никой от правещите съдебна реформа не искат да я довършат, защото това би ги лишило от основанието им да пребивават в политическото пространство.

Та спрете да се говорите глупости, уважаеми г-да Иванов, Пеевски, Петков и пр., а разгледайте проекта на ВМРО. Ще Ви спести срам, заради неподготвеността и интелектуални усилия, които Ви затрудняват.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments