Вера Йоурова встъпва в длъжност като ръководител на правосъдието на ЕС

0
34
Вера Йоурова
Вера Йоурова. Снимка: Правителствен пресцентър

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме поста на главен служител в областта на правосъдието на ЕС, докато белгийският комисар Дидие Рейндерс започва кампанията си за получаване на висшия пост в организацията за защита на човешките права Съвет на Европа, съобщиха за „Politico“ трима души, пряко запознати с промяната.

На 25 март Съветът на Европа включи Рейндерс в списъка на кандидатите за поста генерален секретар заедно с бившия президент на Швейцария Ален Берсе и бившия министър на културата на Естония Индрек Саар преди окончателното гласуване в края на юни. Рейндерс трябва да си вземе отпуск от работата си в Комисията, за да води кампания за поста. Базираната в Страсбург организация има 46 държави членки и не е част от институциите на Европейския съюз. Тя е важна многостранна организация по въпросите на демокрацията и върховенството на закона, която ръководи Европейския съд по правата на човека.

Очакваше се Рейндерс да започне отпуска си на 25 април, но се наложи да започне по-рано, за да участва тази седмица в парламентарна сесия за Съвета на Европа. В профила му в X вече е отбелязано, че той е кандидат за организацията и комисар в отпуск. На 14 април комисарят публикува съобщения за кампанията си в X, LinkedIn и Facebook.

Йоурова вече наблюдаваше портфолиото на Рейндерс в ролята си на заместник-председател по въпросите на ценностите и прозрачността, включително върховенството на закона, борбата с дезинформацията и въпросите на медийния плурализъм. Чешкият политик беше комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете в периода 2014-2019 г., а преди това частично заместваше заместник-председателя по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, когато тя излезе в отпуск, за да води кампания за Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Йоурова, която произхожда от същата политическа група като Рейндерс – либералната група „Обновление“, заяви, че няма да се стреми към трети мандат като комисар.

Очакваното ѝ поемане на поста идва на фона на поредица от размествания, тъй като европейските политици и високопоставени служители се насочват към нови работни места преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни и сформирането на новата Европейска комисия, което ще се случи по-късно тази година.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments