Венецуелското злато: Върховният съд на Обединеното кралство се произнася срещу Николас Мадуро

0
174
Златни кюлчета.
Снимка: Пиксабей

Върховният съд на Обединеното кралство се произнесе срещу правителството на Венецуела в съдебна битка за достъп до 1 млрд. долара (820 млн. паунда) злато, съхранявано в Банката на Англия, съобщава “BBC”В него се казва, че Обединеното кралство е “недвусмислено признат опозиционният лидер Хуан Гуайдо за президент”, а не президентът Николас Мадуро. Решението идва, след като правителството започна съдебни действия срещу банката, за да се опита да я принуди да освободи златото.

Това е тежък удар за безкрайната администрация на президента Мадуро. Адвокати на контролираната от Мадуро Венецуелска централна банка, която заведе случая, заявиха, че ще обжалват решението. Златото се задържа от Bank of England (в превод – Английската банка) след въведените британски и американски санкции срещу правителството на Мадуро.

Защо беше включен Върховният съд в Лондон?

Английската банка заяви, че е попаднала посредата на две конкурентни претенции за златото, от една страна правителството на Мадуро и от друга – съперника на Мадуро – Хуан Гуайдо, който се обяви за действащ президент на Венецуела миналата година.

Правителството на Николас Мадуро заяви, че иска златото да финансира борбата му срещу пандемията от коронавирус. От своя страна Гуайдо поиска от Bank of England да не предава златото на правителството на Мадуро, като се аргументира, че то ще бъде използвано за корупционни цели. Ето защо Банката на Англия поиска от Върховния съд да постанови решението си, в което правителството на Обединеното кралство признава някой от двамата – Гуайдо или Мадуро, за президент на Венецуела.

Защо има съмнение кой е президент?

Николас Мадуро бе преизбран за втори шестгодишен мандат през май 2018 г. на силно противоречиви избори, които повечето опозиционни партии бойкотираха. Неговото преизбиране не бе признато от контролираното от опозицията Народно събрание на Венецуела, което определи Николас Мадуро като “узурпатор” и твърди, че председателството е вакантно.

Позовавайки се на членове в конституцията, които в такива случаи изискват от лидера на Народното събрание да се оттегли, Хуан Гуайдо се обяви за действащ президент.  Повече от 50 държави признаха Гуайдо за легитимен президент, сред които и Обединеното кралство. Но президентът Мадуро, който запази подкрепата на Китай и Русия, наред с други страни, заяви, че той е конституционен президент и ще остане такъв.

Президентът Мадуро е останал в президентския дворец и има контрол върху полицията и военните, както и други ключови институции като избирателния орган и върховния съд.

Какво каза съдът?

Съдия Найджъл Теаре заяви: “Правителството на нейно величество признава Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ конституционен президент на Венецуела и трябва да се знае, че не признава Мадуро за временно конституционен президент на Венецуела.”

Той добави, че “няма място за признаване на Гуайдо за президент на де-юре и на Мадуро за фактически президент”.

Адвокат на Централната банка на Венецуела – една от институциите, които са твърдо в ръцете на правителството на Мадуро – беше заявил, че макар правителството на Обединеното кралство да не одобрява правителството на Мадуро, то все още го признава фактически. Той посочи факта, че Великобритания има посланик в Каракас и че назначеният от Мадуро венецуелски посланик в Лондон остава на този пост в Лондон като доказателство за признаването на Великобритания от правителството на Мадуро.

Друг адвокат на централната банка на Венецуела заяви, че решението в четвъртък изцяло игнорира “реалността на ситуацията на място”, казвайки, че правителството на Николас Мадуро е “в пълен контрол над Венецуела и нейните административни институции”.

Защо златото на Венецуела е във Великобритания?

Bank of England е вторият по големина пазач на злато в света с приблизително 400 000 златни кюлчета – само във Федералния резерв на Ню Йорк има повече. Градът има един от най-големите златни хранилища в света и се гордее, че никога не е имал крадено злато в своята повече от 320-годишна история. Централните банки на редица държави го използват за съхранение на националните си златни резерви, съответно Венецуела е една от тях.

Защо правителството на Мадуро иска златото си сега?

Въпреки петролните богатства на страната, икономиката на Венецуела от години е разпасана поради комбинация от неправилно управление и корупция, допълнително изострена от международните санкции. Тъй като Венецуела произвежда много малко други суровини освен петрола, тя трябва да внася стоки от чужбина, за което има нужда от достъп до чуждестранна валута.

Но с производството на петрол част от това, което някога е било като богатство, валутните резерви на Венецуела намаляватПравителството на Мадуро инициира продажба на част от златните резерви, съхранявани в централната банка във Венецуела, на своите съюзници в Турция, Русия и Обединените арабски емирства.

Но САЩ, които не признават администрацията на действащия президент, миналата година предупредиха “банкери, брокери, търговци и фасилитатори” да не се занимават със “злато, петрол или други венецуелски стоки, откраднати от венецуелския народ от мафията Мадуро”.

Според съобщенията Венецуела продължава да продава злато на своя съюзник Иран, който също е под санкциите на САЩ, но дори и така международните му резерви достигнаха 30-годишно дъно в началото на тази година, разкриха данни на Венецуелската централна банка.

Държавата се нуждае спешно от твърда валута и вижда златото, съхранявано в трезорите на Bank of England, като решение. В искането на Мадуро се казва, че иска средствата да бъдат преведени в Програмата за развитие на ООН (ПРООН) за администриране на закупуването на доставки като медицинско оборудване за борба с COVID-19.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments