Венецуела блокира хуманитарната помощ от САЩ

0
62
Блокаж на международния мост Тиендитас
Снимка: Dhaka Tribune

Първите камиони, превозващи хуманитарна помощ за Венецуела, пристигнаха в колумбийския граничен град Кукута.

Конвоят от два големи и седем по-малки камиона с хуманитарна помощ от САЩ достигна до международния мост Тиендитас в четвъртък-ден след като венецуелските власти блокираха преминаването му с контейнери и танкери за гориво.

Президентът Мадуро отрича съществуването на хуманитарна криза във Венецуела, а членовете на неговата администрация осъдиха усилията за помощ като чуждестранен заговор, предназначен да дестабилизира тяхното правителство. Камионите с хуманитарни помощи надуха клаксоните си, докато минаваха покрай репортерите по пътя си за склад, където помощите ще се съхраняват, докато бъдат доставени.

Няколко демонстранти се събраха да посрещнат камионите с плакати „Най-добрата хуманитарна помощ е да ни освободи от рака, наречен Николас Мадуро“ и скандирайки „Мадуро вън“.

Според оценка на Обединените нации 3 млн. души са избягали от страната от 2015 година насам, за да се спасят от хроничния недостиг на храни и лекарства, разрушаването на здравните и транспортните системи.

Опозиционният депутат Мигел Писаро, който координира операцията по помощ, заяви пред британския вестник „Гардиън“, че блокирането на моста показва колко отчаяно Венецуела се нуждае от преход.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments