Велислав Минеков: Културно-историческото ни наследство не струва нищо, изправено пред олигарсите

0
48
Велислав Минеков
Велислав Минеков. Снимка: Велислав Минеков, Фейсбук

Държавата капитулира пред собствениците. Нашето културно-историческо наследство не струва нищо, когато насреща са олигарсите и техните кметове, коментира пред „БНР“ служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Той обясни, че още миналата година кметът на Пловдив е дал разрешение за срутване на сградата. Това се случва, след като в предишния период Тютюневите складове не са били докоснати и така точно в периода, в който той е служебен министър, това е трябвало да се случи.

Според него това е било един жест към служебния кабинет. Минеков е бил предупреден, че собствениците разполагали с 11 медийни сайта и те обработвали общественото мнение в Пловдив, а дори отчасти и в столицата. Министърът е възприел това като някакъв вид закана.

Минеков подчерта, че е повел война със Закона за културното наследство още от 2019 година. И ако предложенията за промени са били приети от парламента, това, което се случва в момента, е щяло да бъде избегнато. Причината е, че в закона има много лоши текстове по отношение на културното наследство.

Министърът е на мнение, че побеждава в случая новата буржоазия. А това се случва, защото те правят така, че в Народното събрание да не се приемат решения, които да са насочени срещу тях.

А в същото време според Минеков никой от полиците не гледал сериозно нито на Министерството на културата, нито на въпросния закон. И именно това била и бедата в този случай, защото заради този нормативен документ има много безобразия, които били дори неизмерими. Едно от тях е иманярството. По данни на Европол всяка година от България се изнасят между 60000 и 90000 обекта. Те се определят именно като културни ценности.

Министърът се закани, че когато бъде сформиран новия парламент, той ще стане много агресивен, защото явно с добро нещата не се получават.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments