Великотърновският съд обвини мъж, причинил смъртта на работник

0
2074
Съдебна палата, Велико Търново
Съдебна палата, Велико Търново. Снимка: ПРБ

Окръжна прокуратура-Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем, причинил по непредпазливост смърт на работник, съобщиха от ведомството.

Обвинението е срещу К.Д. за това, че на 4 март 2022 година в стопански двор в село Ресен поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – при работа с колесен трактор, с монтирано на него устройство „челен товарач“, нарушил задълженията си по Наредбата за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване.

Обвиняемият не използвал работното оборудване по предназначение, като при извършване на товарно-разтоварни работи на демонтирани железобетонни панели използвал колесен трактор, който бил предназначен за местене на бали. Ползването му по този начин създавало реална опасност товарът да падне, поради неустойчивост.

Също така обвиняемият допуснал пострадалият С.Р. да стои в непосредствена близост и в зоната на възможно падане на товара при преместване на панелите с повдигателно съоръжение. Не поставил и не укрепил товара така, че да се осигури неговата устойчивост при транспортиране и безопасно манипулиране и преди повдигане и преместване не проверил неговата устойчивост и правилност на захващане. Така при маневрирането на трактора, товарът загубил устойчивост, изплъзнал се от вилите и паднал върху намиращия се в непосредствена близост С.Р., с което по непредпазливост е била причинена смъртта му – престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments