Великотърновски музей отбелязва 110 години от превземането на Одринската крепост

0
55
Изложба
Изложба. Снимка: Община Велико Търново

На 13 март се навършват 110 години от превземането на Одринската крепост от българската армия в хода на Балканската война 1912-1913 година. По този повод Регионален исторически музей–Велико Търново представя изложба, посветена на този славен момент от войната, съобщиха от Общината.

Върху 18 табла пред Факултет „Изобразителни изкуства“ в Старата столица, местните жители и гостите на града ще видят епизоди, запечатани във фотографии, документи и вещи, свързани с град Одрин и превземането му.

Акцент на изложбата е снимка с посвещение и дата „13 март 1913 г. в Одрин – „Моите сърдечни поздрави и Одрин е български вече. Ваш Г. Чорбаджийски“. Този надпис дава и името на самата изложба.

Авторът му Георги Чорбаджийски – брат на писателя Чудомир – прави снимка за спомен след превземането на града заедно с двама свои бойни другари, която праща на своите родители.

Материалите, използвани в изложбата се публикуват и пускат за първи път в научно обръщение. Те са от архивите на Дирекция „Държавен военноисторически архив“ – Велико Търново, Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства– Казанлък, Министерство на отбраната, Николай Гичев, Лилия Димитрова, Хриси Владкова, Петя Големанова, Александър Въчков, Симеон Цветков.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments