Великобритания задържа трима българи за шпионаж в полза на Русия

0
37
Лондон
Лондон. Снимка: Искра.бг

Трима българи са задържани по обвинение за шпионaж за Русия в Обединеното кралство. До ареста се е стигнало след мащабно разследване на националната сигурност, предадоха от „BBC“, цитирани от „Дарик“.

Подсъдимите са на възраст от 45, 41 и 31 години. Те са били задържани през февруари и оттогава са в ареста. Повдигнато им е обвинение за притежаване на документи за самоличност с „неправомерни намерения“ и се твърди, че са знаели, че са фалшиви. Сред тях има паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са арестувани съгласно Закона за официалните тайни от детективи за борба с тероризма от столичната полиция, която носи национална полицейска отговорност за шпионаж.

Един от нашите сънародници живее във Великобритания от 2009 година, като работи в областта на финансовите услуги. По тази линия в миналото той е правил бизнес сделки с Русия.

Профилът му в LinkedIn гласи, че е притежавал и бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, включващо прихващане на комуникации или електронни сигнали. Бил съветник в Министерството на енергетиката на България, твърдят още медиите в Англия.

Другите двама българи са двойка – мъжът е шофьор към болници, а жената е лаборант в частен здравен бизнес. Двамата живеят в Обединеното кралство през последните десет години.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments