Великобритания за войната в Украйна: Русия подкопава безопасността на Запорожката атомна централа

0
27
Атомна електроцентрала.
Атомна електроцентрала. Снимка: Пиксабей

Руските сили в украинската атомна електроцентрала Запорожия вероятно са подкопали сигурността и безопасността на операциите на централата, твърди министерството на отбраната на Обединеното кралство, цитирано от „BBC“.

Най-голямата ядрена централа в Европа е под руски контрол от март, но все още работи. Министерството на отбраната на Обединеното кралство е на мнение, че руските войски вероятно използват централата като щит за възпиране на украински атаки. Ядреният надзорен орган на ООН предупреди, че централата е „напълно извън контрол“.

Атомната централа се намира в югоизточната част на Украйна по източния бряг на река Днепър. В момента все още се управлява от украински служители, въпреки че Русия окупира завода и региона около него.

Заводът се състои от шест реактора с вода под налягане и съхранява радиоактивни отпадъци.

В актуализация в Twitter министерството на отбраната на Обединеното кралство информира, че руските войски вероятно ще действат в районите около електроцентралата и са използвали артилерийски части, базирани в тези райони, за да атакуват украинска територия на западния бряг на река Днепър, което вероятно ще компрометира съоръжението по параграф безопасност. Добавя се още, че руските сили вероятно са използвали по-широката зона на съоръжението, по-специално съседния град Енерходар, за почивка на силите си, със знанието, че централата и околността не могат лесно да бъдат атакувани, без да се рискува ядрена катастрофа.

Предупрежденията на Обединеното кралство дойдоха ден, след като ръководителят на ядрената агенция на ООН Рафаел Гроси беше цитиран от „Асошиейтед прес, като изрази мнението, че има „каталог от неща в Запорожие, които никога не трябва да се случват в нито едно ядрено съоръжение“. Той добави, че заводът има нужда от проверка и ремонт.

По-рано Украйна издаде, че руските сили са разположили войски и съхраняват военно оборудване на територията на електроцентралата. Американският посланик в Украйна също коментира казуса, като каза, че има „достоверни доклади“, че руските сили използват централата „като еквивалент на ядрен щит, стреляйки по украинците от около централата“.

„Те стрелят по нас и ние не можем да направим нищо“, разказа пред „New York Times жител на Никопол, град от другата страна на бреговете на река Днепър.

Но служител, назначен от Русия в региона, изтъкна пред „Агенция Ройтерс, че украинските сили използват доставено от Запада оръжие, за да атакуват завода.  Русия обстреля завода, след което той беше превзет, а това доведе до международен протест.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments