Великобритания ще търгува с африкански държави след Брекзит

0
167
Анти-Брекзит протест. Лондон. Снимка: wikimedia commons
Анти-Брекзит протест. Лондон. Снимка: wikimedia commons

Обединеното кралство и шест държави от Африка – Замбия, Зимбабве, Коморските острови, Мавриций, Мадагаскар и Сейшелските острови – подписаха търговско споразумение в началото на февруари, което ще регулира търговските отношения между тях след излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщиха от британското министерство на международната търговия.

Споразумението ще помогне да се поддържа на необходимото ниво търговията между Обединеното кралство и страните от Източна и Южна Африка, осигурявайки стабилност за бизнеса, потребителите и износителите в период, когато Великобритания се подготвя за излизане от ЕС, посочва ръководителят на ведомството Лиъм Фокс.

Документът ще позволи след Брекзит страните да търгуват при същите условия, както ако Великобритания беше останала в ЕС. То ще замени споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Източна и Южна Африка. Подписалите го африкански страни отмениха повечето тарифи за европейска продукция в замяна на безмитен износ на свои стоки в ЕС.

Освен с Източна и Южна Африка досега Великобритания е подписала такива споразумения само с Нова Зеландия и Чили.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments