Великобритания ще каже дали Гебрев е отровен с „Новичок“

0
79
Обезопасяване, химически в-ва. Снимка: архив
Снимка: архив

Единственият начин да установим дали това е (отровата, открита при Гебрев – бел.ред.), или не е „Новичок“, представляват изследвания, които могат да направят само британските власти. Целта на европейската заповед за разследване е отговор дали веществото представлява или е близко до това, което представлява „Новичок„. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, след като беше изслушан от парламентарната комисия за контрол над спецслужбите по случая „Гебрев“, предаде „Фокус“.

Цацаров обясни, че на членовете на комисията са представени всички данни за Федотов и други руски граждани, които касаят не само трикратното влизане на руснака и съответно излизане от българска територия, но и всичко, което заедно с ДАНС и МВР е събрано за техния маршрут – пътуване, места за настаняване, пребиваване, други руски граждани, които са били с тях и т.н.

Искам да направя едно уточнение, което касае установеното от нашите експертизи и от изследваното във Финландия вещество – фосфоросъдържащо съединение. Стана дума, че такова съединение, което на практика е пестицид, се е съдържала в консумирана от г-н Гебрев салата – рукола. Но мисля, че или бях неправилно разбран или не бе интерпретирано добре, защото ние в никакъв случай не говорим, че г-н Гебрев е претърпял хранително отравяне.

Версията, която е свързана с въпросното фосфорноорганично съединение като пестицид във въпросната рукола е проверена докрай до производителя и категорично е отхвърлена. Т.е. тя е била третирана с пестицид, но този пестицид не може да причини състоянието, в което е изпаднал той. Следователно ние разследваме опит за убийство, а що се отнася до въпросната рукола – това е само версия, която е проверена докрай“, заяви Цацаров.

Преди няколко дни Цацаров разказа за подозренията за салатата, както и че отровата може да е била в кафе. Бившият военен министър Бойко Ноев, който е свидетел по делото, обаче коментира преди ден пред Би Ти Ви, че намира версията за кафето за недостоверна.

Българските власти проговориха за делото, след като миналата седмица британският разследващ сайт „Белингкат“ (Bellingcat) и неговият руския партньор „Инсайдър“ намериха връзка между отравянето на Гебрев през 2015 г. и това на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с „Новичок“ във Великобритания през март 2018 г. Те имали доказателства, че агентът на руското военно разузнаване с псевдоним „Сергей Вячеславович Федотов“, който е заподозрян по случая „Скрипал“, е бил в България няколко дни преди отравянето.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments