Великобритания обмисля мащабно разполагане на сили на НАТО на фона на кризата в Украйна

0
12
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: U.K. Government/ Wikimedia Commons
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: U.K. Government/ Wikimedia Commons

Великобритания обмисля да бъдат разположени много сили на НАТО като част от план за укрепване на европейските граници в отговор на струпването на руски войски на границата с Украйна, съобщи правителството, цитирано от „Reuters“.

Лондон заяви, че всяко руско нахлуване в Украйна ще бъде посрещнато с бързи санкции и ще бъде опустошително и за двете страни. Премиерът Борис Джонсън трябва да посети региона следващата седмица и също така ще говори с Владимир Путин по телефона.

Джонсън обмисля да предложи на членовете на пакта за отбрана на НАТО засилване на присъствието в северните и Балтийските страни като се удвои числеността на войските и да се изпратят отбранителни оръжия в Естония, съобщи неговият офис.

„Този ​​пакет би изпратил ясно послание към Кремъл – ние няма да толерираме тяхната дестабилизираща дейност и винаги ще стоим с нашите съюзници от НАТО в лицето на руската враждебност“, каза Джонсън в изявление.

„Наредих на нашите въоръжени сили да се подготвят за разполагане в цяла Европа следващата седмица, като гарантирам, че сме в състояние да подкрепим нашите съюзници от НАТО“, допълни той.

Длъжностните лица ще финализират детайлите на предложението в Брюксел следващата седмица, като министрите ще обсъдят военните варианти в понеделник.

Засилвайки дипломатическите усилия, след като беше изправен пред критики, че не прави достатъчно, Джонсън ще направи второ пътуване, за да се срещне с колегите си от НАТО в началото на следващия месец, съобщиха от неговия офис.

Министрите на външните работи и отбраната на Великобритания също ще отидат в Москва за разговори с руските си колеги през следващите дни с цел подобряване на отношенията и деескалация на напрежението

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments