Великобритания облекчава миграционните правила за работниците в социалните грижи

0
6
Великобритания. Снимка: Pixabay.
Великобритания. Снимка: Pixabay.

Правителството във Великобритания съобщи, че временно ще облекчи миграционните правила за работниците в социалните грижи от чужбина. Предвижда се социални служители, асистенти на нуждаещи се от специални грижи и работници в домове за социални грижи да могат да кандидатстват за специална едногодишна виза.

Според правителството това ще помогне за справянето с недостига на работна ръка, предава „БНР“.

Преди това към властите бяха отправени много предупреждения, че от сектора са изправени пред големи трудности с намирането на служители след Брекзит. Очаква се работещите в социалните грижи да бъдат добавени към списъка с дефицитни професии, за които се предвиждат специални визи за запълване на работни места.

Най-вероятно временните 12-месечни визи ще влязат в сила от началото на 2022 г., обявиха от Министерството на здравеопазването и социалните грижи на страната. След година мярката ще бъде оценена.

Кореспондентът на „BBC“ Хелен Кат коментира, че мярката ще бъде приветствана като краткосрочна, но със сигурност върху министрите ще бъде оказан натиск за дългосрочно решение на проблемите в областта.

Припомняме, че след Брекзит европейските работници в социалната сфера вече не получават автоматично право да работят на Острова, а трябва да кандидатстват за визи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments