Велико Търново с инициатива: 195 години от рождението на Петко Р. Славейков

0
186
Петко Р. Славейков
Петко Р. Славейков. Снимка: Община Велико Търново

Родната къща-музей на Петко Рачев Славейков във Велико Търново ще е отворена за безплатни посещения на 17 ноември, съобщиха от Общината. Поводът е 195 години от рождението на бележития българин. Документалната експозиция може да бъде разгледана от 09:00 до 13:00 часа.

Петко Рачев Славейков е роден във Велико Търново на 17 ноември 1827 г. През 1843 година започва учителска му дейност. Той е един от най-активните ръководители на борбата за независима българска църква. Участник в Руско-турската освободителна война през 1877–1878 г. През 1879 година е депутат в Учредителното събрание, деен участник в изработването на Търновската конституция. Умира през 1895 година.

Петко Р. Славейков е бележит поет и писател, един от създателите на новобългарският книжовен език, талантлив журналист, издател на българския възрожденски периодичен печат и общественик.

Родната къща на възрожденския поет и общественик е реставрирана през 1971 г. и е музей с документална експозиция. Тя е посветена на живота и делото на Славейков. Пред нея е поставен паметник, изработен от скулптора Благой Илиев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments