Велико Търново е рекордьор по трудова заетост

0
129
Облагане
Снимка: Pixabay

Велико Търново е градът с най-висока заетост в страната по данни на Института за пазарна икономика. Като първенец, старата столица успява да изпревари дори София.

Рекорден скок на пазара на труда отчитат също Габрово и Русе. Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, посочи в ефира на „NOVA“, че данните не са изненадващи предвид факта, че малко преди пандемията цялата страна беше в подем и навсякъде имаше ръст в заетостта. Той добави:

„Всичко това го отдаваме на натрупването на растеж през годините, както и на промяна в индустрията, която вече тече повече от десетилетие.“

Според експерта цифрите показват и другата крайност:

„В Северозапада обаче, имаме и другите примери. Имаме области, които не достигнаха своите рекорди. Заетостта в Монтана е надолу.”

Най-тежко засеганата остава сферата на туризма. Липсата на чуждестранен поток и затварянето на страната се е усетило дори и в региони, които традиционно не са обвързани с този сектор. Пример за това е София, където социалният живот и постоянният поток на млади хора биха компенсирали загубата от липса на туристи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments