Великденска добавка за пенсионерите: Какво могат да си купят със 100 лева?

9
18554
Пенсионер
Пенсионер. Снимка: Pixabay

Над половин милион пенсионери в България ще получат по 100 лева добавка за Великден. Средствата са предназначени за тези, които получават пенсии до 526 лева.

Но какво могат да си купят с тези пари? Ето как пенсионерите могат да разпределят тези средства за празничната трапеза.

„Зелената салата на пръв поглед е най-здравословната част от менюто за Великден“, каза проф. Донка Байкова пред „NOVA“, диетолог, докато пазарува на Женския пазар в София. За зеленчуци тя плати 9,70 лева, като посочи значението на правилното им обработване:

„Преди консумация, ако предпочитаме да бъдат в сурово състояние, да ги накиснем във вода с една чаена лъжичка сода бикарбонат или оцетна киселина за половин час. Това е достатъчно да извлечем пестицидите.“

Въпреки че агнешкото месо е традиционна част от празничната трапеза, цената му е висока – 22,50 лв/кг. Проф. Байкова подчертава, че „агнешкото не се яде топло… овчата лой бързо кристализира на стайна температура и можем да я махнем с ножа и да режем месото на жулиени“.

Яйцата и козунакът са неизменна част от великденските традиции. Диетологът препоръча покупка на малки количества козунак, но с добро качество, на цени между 5 и 6 лева. За яйца, които струват между 50 и 60 стотинки, тя каза:

„Не е препоръчително да ядем повече от 5-6, защото белтъкът на яйцето е алерген.“

В крайна сметка пазарът за Великден излиза около 55 лева.

„Не бих казала, че инфлацията изяжда здравословното хранене. Аз мисля, че през последните години българите са достатъчно информирани за тяхното здравословно хранене и предпочитат качествени храни, а не големи количества“, коментира проф. Байкова.

С тези разходи пенсионерите могат да си осигурят основните компоненти за великденската трапеза, докато същевременно внимават за качеството и здравословното хранене.

Окончателно: Възрастните хора с пенсии под 526 лева ще получат по 100 лева за Великден

Абониране
Известие от
guest

9 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Бай гиньо
Бай гиньо
1 месец по-рано

А бе вий та@ак ли си правите с тази тема.
Пускате една глупава снимка с две набръчкани ръце и две монети с които не може да си купиш и баница.
Хайде стига глупости. Ще си купят нещичко от което имат подребност.
Малко е, мизерно е но е в помощ.
Да не мислите че ще отидат с круизен кораб да обикалят света, като неските, френските и други намазани пенсионери.
Вие май вече им завиждате, а?

Лили
Лили
1 месец по-рано

Не съм за тези 100лв,които повече пенсионери няма да получат,а за пренебрежителното и нагло поведение на управляващите към “ недостойните“ за тях възрастни хора! Възмутена съм за това отношение!

Шанел
Шанел
1 месец по-рано

А за останалите няма и толкова, да им гласуват тези пенсионери защото те си купиха техните гласове с тия 100лв ,Да разделяш пенсионерите че някой са с 30-40 лв отгоре е долни и гадно но пък на мен ми се отвориха очите и моето семейство ,близки и приятели ще гласуваме за Възраждане и тогава никой не може да присвои гласовете ни,….

Габи
Габи
1 месец по-рано

Тези, които ще получат добавката все нещо ще купят и не са за жалене. Друг е въпроса, че голяма част от тях не ги заслужават-или въобще не са бедни, или са заслужено такива заради мързела си. Дайте съвет какво да си купят тези, които не получат 100лв, а пенсиите им са заслужено определени.

Габи
Габи
1 месец по-рано

За първи път няма да гласувам за партията за която съм гласувала десетки години и която е инициатор на тази дискриминазия към тези които са работили и не са укривали доходите си.

Кирил
Кирил
1 месец по-рано

Защо да внасям пенсионни осигуровки.

Гошо от Дряново
Гошо от Дряново
1 месец по-рано

А тези на който пенсията е 530лв много е голяма ли не е честно трябваше да дадат на всеки по 75 лв

Пенсионер
Пенсионер
1 месец по-рано

Великденската добавка има за държ.администрация, БНР и БНТ. За пенсионерите няма!

Наблюдател
Наблюдател
1 месец по-рано

Гласувайте за Партия „Възраждане“. Единствено те предложиха добавка по 100 лева за всички пенсионери. Не ги категоризираха на бедни и богати.