Възстановяват се част от социалните услуги при строго съблюдаване на противоепидемичните мерки

0
129
Министерство на труда и социалната политика
Снимка: Министерство на труда и социалната политика

Възстановява се дейността на част от социалните услуги в страната при строго съблюдаване на противоепидемичните мерки. Агенцията за социално подпомагане изготви указания за превенция на разпространението на COVID-19 в тази връзка, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Очаква се социалните услуги да отворят врати в следващите дни, като до края на извънредната епидемична обстановка остават забранени посещенията и настаняванията в услугите с целодневна грижа за деца и възрастни. В сградите трябва да се извършва често почистване, проветряване и дезинфекция. Контролът на входовете трябва да е засилен, като няма да се допускат хора с повишена температура или грипоподобни симптоми.

Доставчиците на социални услуги трябва да подсигурят предпазни средства – дезинфектант за ръце, маски, шлемове, ръкавици и други за служителите. Потребителите, които посещават услугите, също трябва да носят маски.

Указанията са издадени на основата на отговорите от анкета, която Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ и Агенцията за социално подпомагане проведоха сред доставчиците на социални услуги. В попълването й се включиха 296 центъра за подкрепа на деца и младежи и 237 услуги за възрастни. Всички са изразили желание поетапно да бъдат възстановени посещенията, като в началото да се правят само индивидуални консултации. Ще продължи предоставянето на онлайн консултации от психолози, логопеди и социални работници, които бяха търсени и актуални по време на извънредното положение.

Една част от доставчиците са на мнение, че услуги може да се предоставят и групово при определен график. В същото време част от потребителите на социални услуги обаче се притесняват от директния контакт поради риска от заболяване от коронавирус.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments