„Възраждане-Бургас“: Извършва ли монопол ВиК-Бургас, неспазвайки коректно Наредба 4?

0
361
ВиК Бургас

Продължава монополът от страна на ВиК-Бургас над гражданите, твърдят от „Възраждане-Бургас“. От партията посочват, че директорът на дружеството инж. Ганчо Тенев се позовава на Наредба 4, но не я използва коректно и рекетира по този начин хората. От ВиК-Бургас изпращат предписания по свое усмотрение на семейства от различни населени места да изградят за собствена сметка шахти и да си поставят водомери, което според политическата сила не е тяхно задължение. Виктория Върбанова – лидер на бургаската структура на ППВъзраждане“, коментира пред Искра.бг:

Г-н Тенев използва само едно изречение на Наредба 4, без дори да прочете следващото от нея. Освен това гражданите биват принуждавани да нарушават закона като разкопават общинска земя без необходимото разрешение, защото на тях им се дават само 30 дни срок да го направят и през това време те не могат да си извадят такова. Ако до месец обаче това не бъде направено им се спира водата, а сумите за изграждането на тези съоръжения варират на семейство от 1500 до 3000 лева, които не са по силите им. Предлага им се конкретна фирма, която да изгради шахтата или да се закупи водомера от тях. Пращат се на хората служители на дружеството по район, за да им се предлагат тези услуги. Засегнатите са от „Слънчев бряг“, Поморие, Бургас, Айтос и Средец.“

ВиК-Бургас Ганчо Тенев
Снимка: Гергана Георгиева, Искра.бг

В Наредба 4, член 11, алинея 3 е записано:

При необходимост операторът може да изгради за своя сметка водомерната шахта и да монтира водомерния възел извън границите на имота, като отговорността му за предоставяне на услугата водоснабдяване е до регулационната линия на имота на потребителя. В тези случаи водомерната шахта заедно с водопроводното отклонение до имотната граница на имота на потребителите са част от общите мрежи на водоснабдителната система и се изграждат, поддържат и стопанисват по реда на ЗУТ и ЗВ от операторите.“

От Възраждане поясняват, че от Наредбата става ясно, че изграждането на шахта е изцяло задължение на ВиК-дружествата. Това не пречи на водоразпределителното дружество да спира водата на българските граждани и да ги принуждава да заплащат за подобни съоръжения. Виктория Върбанова посочи:

„Подадохме жалби до всяка възможна институция. Хубавото е, че след нашата намеса, засега хората навсякъде имат вода. След подаден сигнал срещу инж. Тенев, от наша страна, до Комисията за енергийно и водно регулиране, ние получихме вчера отговор от него. Той отрича да е извършил всичко това и че това е политическа пропаганда. Ангажирали сме с проблема Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ и Областният управител на Бургас Мария Нейкова. Нашето искане е да се спазва закона и да се прилагат Наредбите коректно, а не по собствено усмотрение.

От редакцията на Искра.бг потърсихме за коментар и говорителя на ВиК-Бургас Димитър Гюров, който заяви:

Ние изпълняваме Наредба 4 от 2004 година. Всяка една жилищна сграда, която се намира на повече от 5 метра от водопровода, трябва да има такава шахта и централен водомер. Водомерите са наша грижа, но шахтите са грижа на живущите в кооперациите. Ако разстоянието е по-малко от 2 метра, то тогава централният водомер може да е в избата на някоя сграда, но при разстояние над 5 метра е нужна такава шахта. Всички водопроводи в България преминават през Общинска собственост и всички Общини са запознати с това. Хората не ги караме да си поставят такова съоръжение както се твърди, а такава е Наредба 4. Ние правим всичко по нея, а другото е просто един пиар.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments