Възрастна жена с коронавирус обиколи четири болници докато бъде хоспитализирана

0
84
Коронавирус
Коронавирус. Снимка: Pixabay

Възрастна жена с коронавирус часове наред е била разкарвана с линейка, докато получи медицинска помощ. За това си сигнализирали „NOVA“ нейни близки. Жената е на 75 години от София и се казва Надя Василева. По техните думи тя е била на крачка от смъртта именно заради получените откази за прием в различни лечебни заведения в столицата.

На 20 юли Красимир Иванов се е обадил на своята майка и тя му е казала, че не се чувства добре. В този момент Надя Василева се е намирала в Правец. Повикана е била линейка и е бил направен тест за коронавирус. Той се е оказал положителен.

Красимир обясни, че неговата майка е била с три ваксини, включително и с бустерна доза. Близките й са се свързали с нейния личен лекар, който е назначил домашно лечение. Но няколко дни по-късно на нея отново й е прилошало и отново е била извикана линейка. Жената е била със световъртеж, лека кашлица и повръщане.

Медиците от Спешна помощ са насочили близките към специалист в столицата. Така на 26 юли семейството е отишло в Трета градска болница. Там отново е бил направен тест и той отново е бил положителен. Но лекарите са обяснили, че жената не е за тях, защото нямат такова отделение. В същото време от болницата пък твърдят, че към онзи момент не се е налагало Надя да бъде хоспитализирана.

На 28 юли близките й отвеждат болната жена в „Пирогов“. Там отново й правят тест и той пак е положителен. Насочена е за прием в интензивния сектор. Но към онзи момент там е нямало свободни места. Така лекарят е позвънил на 112, за да може пациентката да бъде транспортирана до най-близката болница.

Синът твърди, че са чакали около 2 часа. От Спешна помощ пък посочват, че в този ден е имало две повиквания за Надя Василева – едното, с което се иска линейка и второто – с което се отказва такава. Поради големия брой повиквания в онзи момент и фактът, че Надя все пак се е намирала в болница, нейният адрес е бил забавен.

Лекарят от „Пирогов“ също тръгва с линейката, защото по думите му жената е била в изключително тежко състояние. Тя се отправя към Военномедицинска академия и там са насочени към инфекциозното отделение. Но към онази дата и там всички легла за пациенти с коронавирус са били заети. Затова линейката се насочва към Инфекциозна болница. Там тестът за коронавирус също е положителен. Но също получават отказ за прием, защото се базират на заповед на министъра на здравеопазването за друго основно заболяване.

Така лекарят от „Пирогов“ накрая решава да се консултира с ръководителя на спешното звено и той взима решението, след което линейката се връща в „Пирогов“. Медикът е категоричен, че ако до няколко часа жената не е била хоспитализирана, тя е щяла да умре. Така тя е настанена в спешната болница в изолаторна стая, а в момента се лекува във вътрешното отделение.

От Министерството на здравеопазването /МЗ/ са категорични, че ще извършат проверка по случая.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments