Възнагражденията в БНБ нарастват, с изключение на тези на членовете на Управителния съвет

0
10
Българска народна банка
Снимка: Искра.бг

Възнагражденията в Българската народна банка през 2022 година нарастват с 5%. Изключение се прави единствено за членовете на Управителния съвет, предаде „БНР“.

Така гуверньорът, подуправителите и членовете на УС ще запазят досегашните си заплати. Основната част от разходите на БНБ са за функциите й за поддържане на паричното обращение и участието й в редица европейски организации.

Управителят на Българската народна банка получава месечно 20 313 лева. Подуправителите взимат 17 000 лева, а останалите членове на Управителния съвет – по 6000 лева.

Оценката на БНБ е, че заплатите изостават спрямо тези в частния сектор. Затова за ръководния персонал заплащането вече ще надхвърли 7000 лева, а за специалистите – 3000 лева. Поддържащият персонал ще получава по 1800 лева.

Разчетите на БНБ са правени при минимална работна заплата от 650 лева и максимален осигурителен праг от 3000 лева. Самата актуализация на заплатите е свързана с инфлацията в страната. Но се оказва, че по-големият разход на Българската народна банка за нейния персонал е свързан не с възнагражденията, а с кариерното израстване.

Целият бюджет на БНБ за 2022 година възлиза на 136 милиона лева. Това е минимално увеличение спрямо 2021 година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments