Възможно ли е икономиката на САЩ да се развива твърде добре?

0
41
Икономика
Икономика. Снимка: Pixabay

Напоследък САЩ се радват на странен икономически подем, който има последици за световния баланс на политическите сили, бъдещето на планетата и перспективите за бъдещ растеж на Обединеното кралство, предаде „BBC“.

САЩ теглят милиарди заеми, за да стимулират икономиката си, поемайки огромен риск, но с потенциални огромни печалби. Бумът е видим. Репортер на „BBC“ споделя, че по време на неотдавнашното си пътуване до щата Джорджия в южната част на САЩ, е видял отблизо как обширни поля и гори се превръщат във фабрики, като процесът се случва с изумителна скорост. По негови думи това, което е видял в САЩ през последната година, може да се сравни единствено с това, което е видял в Китай в средата на 2000-те години.

Икономическата политика на президента на САЩ Джо Байдън променя осезаемо пейзажа на страната. Цифрите показват мащаба на тези промени – от февруари 2021 г. насам, малко след встъпването му в длъжност, месечните инвестиции в областта на строителство, особено на заводи, са се увеличили повече от три пъти до почти 20 млрд. долара (16 млрд. паунда). Сравнението с Китай не е случайно, тъй като Байдън насърчава харченето на огромни суми с идеята производството на зелена енергия и микрочипове да се развие с още по-бързи темпове. Ако някога изглеждаше, че глобалният преход към зелена икономика ще бъде характерен главно за Китай, то сега САЩ вече заявяват убедително своите претенции в този аспект. Това обаче несъмнено е свързано с рискове. САЩ вземат назаем стотици милиарди долари, за да платят за тези начинания. Съществуват и опасения, че това може отново да повиши нивото на инфлация в САЩ точно в момента, когато ръстът на цените на редица стоки и услуги започва да се забавя. Икономисти предупреждават,  че страната натрупва прекалено голям дълг, като годишният дефицит на САЩ възлиза на около 6% от размера на икономиката, което е доста над историческата средна стойност от 3,7%.

Бързите икономически темпове имат и положителни страни. Понастоящем безработицата в САЩ се намира на най-ниското си ниво от 50 години насам, а стотици хиляди нови активно работещи граждани се присъединяват към работната сила на страната всеки месец, противно на всички очаквания. САЩ с гордост твърдят, че са напът да се превърнат в нация, която създава една пета от съвременните микрочипове в света.

Надпревара за субсидиране

„Амбициозното“ харчене на взети назаем финансови средства за стимулиране на икономиката на САЩ е в ярък контраст със ситуацията в Обединеното кралство. Тук и правителството, и опозицията са единодушни по отношение на идеята, че Обединеното кралство не може да подражава на САЩ, тъй като не разполага с предимствата на резервната валута.

Към днешна дата САЩ окончателно променят структурата на световното производство, което води до преориентиране на дългогодишната тенденция на аутсорсинг към Далечния изток. Сегашният председател на Белия дом смята, че допълнителният фискален риск си заслужава, за да остане дейността на икономиката активна. Икономиката на САЩ, въпреки някои колебания в последните данни, значително превъзхожда икономиките на останалите западни страни.

Независимо от това дали стратегията на Байдън ще се окаже успешна или не, тя ще промени световната икономика и е основен фактор за посоката, към която страната ще поеме след изборите, както в САЩ, така и в Обединеното кралство.

Си Дзинпин посреща Владимир Путин на официално посещение в Китай

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments