Въвеждане на „зелената зона“ за паркиране във Варна: Обещават близо 10 000 паркоместа

11
12553
Зелената зона във Варна
Зелената зона във Варна. Снимка: Община Варна

Нова „зелена зона“ за кратковременно паркиране ще бъде въведена във Варна, като се очаква тя да осигури около 10 000 паркоместа, сподели Младен Иванов, директор на Обществено предприятие „Паркинги и синя зона“ в интервю. Зоната ще бъде разделена на 7 подзони, обхващащи районите от сегашната „синя зона“ до бул. „Васил Левски“.

Според Иванов въвеждането на зоната зависи от темпа на работа на строителните фирми, ангажирани с ремонта на улиците. В някои райони ремонтните дейности вече са завършени, като остава единствено монтирането на указателните табели. В други части на града обаче, работите са изостанали, като се планира наваксване на изоставанията, за да може зоната да бъде активирана през тази пролет.

Относно въпроса за актуализация на цените за паркиране Иванов уточни, че ценовата политика се определя от Общинския съвет и че окончателно решение ще бъде взето след анализ на функционирането на и двете зони.

В момента не се предвижда разширяване на обхвата на платените зони за паркиране, но се търсят терени за изграждане на буферни паркинги. В проектобюджета за 2024 година е предвидено финансиране за проектирането на два такива паркинга в район „Приморски“, с възможност за използване на допълнителни средства от други общински програми.

Младен Иванов коментира, че зоните за кратковременно паркиране имат за цел не само да облекчат трафика в централната градска част, но и да въведат ред в паркирането – проблем, който е бил пренебрегнат до преди няколко години. Общината планира въвеждането на смарт-системи за управление на плащанията, което ще допринесе за по-голяма ефективност и удобство за гражданите.

Абониране
Известие от
guest

11 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Стефан Павлов
Стефан Павлов
4 месеци по-рано

И там ще е същата простотия.Ще санкционират избирателно както в синята зона.

Пешеход
Пешеход
4 месеци по-рано

Ще организират ли повече места за паркирането?
Не, просто ще таксуват за нещо, което преди е било безплатно!

Буден гражданин
Буден гражданин
4 месеци по-рано
Reply to  Пешеход

Този г-н обещава, че ще ги осигури тези 10 000 ,ама хитро не допълва ,че те са си налични и към момента,но умишлено или не органите на реда не съблюдават в тези райони за правилното паркиране- самият той е написал за занижения от години контрол. Целта е гражданите да останат с усещането , че преди въвеждане на зона има проблеми и хаос , а после със зоната идва и решението и всичко тръгва по мед и масло. Контролните органи вземат заплатите си от нашите данъци и е дискриминационно да си вършат работата само в районите с платено паркиране, което уж… Прочети още »

Стоян
Стоян
4 месеци по-рано

Честито скъпи Варненци!!!!!
Следваща зона ще осигури 100000 парко места още обхваща Петлешев и Владиславово.
Да са ни честити общинарите които мислят за нас ежедневно

Илиян
Илиян
4 месеци по-рано

Те цяла варна я направиха идеален център. И още немога да разбера защо общински имоти и паркинги се ползват с преференция от живущи наблизо но не и от работещи наблизо? Би следвало всички варненци да имат равен достъп до общински имоти!

Мюмюн
Мюмюн
4 месеци по-рано

Да ви Ева и простотията..алчни безхаберници…зад китайската от200паркоместа примерно направихте100Вашта мамааа

Бат Сашо
Бат Сашо
4 месеци по-рано

Пълна дискриминация са зоните

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ ВАРНА.
ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ ВАРНА.
4 месеци по-рано

КЪМ НОВОИЗБРАНИЯ КМЕТ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ.,,КАКЪВ ТУРИЗЪМ ИСКАТЕ ДА СЕ РАЗВИВА ВЪВ ВАРНА С ВАШИТЕ СИНИ И ЗЕЛЕНИ ЗОНИ. ГРАЖДАНИТЕ И ГОСТИ НА ВАРНА НЕ МОГАТ СПРАТ СПОКОЙНО НИКАДЕ В ГРАДА ДА ОТИДАТ ЛЯТО НА ПЛАЖ ,ДА ПОСЕТЯТ ЗАВЕДЕНИЕ.МУЗЕЙ И Т.Н. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ДА ОТПАДНЕ СИНЯ ИЗЕЛЕНА ЗОНА РАБОТНОТО ВРЕМЕ НА ДВЕТЕ ЗОНИ ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕНО ОТ 9 ч ДО. 18ч.НЕЗАБАВНО.

ганьо
ганьо
3 месеци по-рано

Като гледам един доволен от това няма. Обаче сме си ганьовци и в интернет много силни. Един няма, който да организира един протест. То май протестите в сегашно време само на партийно ниво се организират. За жалост сме си останали с робското самосъзнание. Ако някой знае как може да се вдигне един протест и да се организира да пише, ще го направим 😮‍💨

Атом
Атом
3 месеци по-рано

Никой не казва, че тези 10 000 паркоместа и сега ги има по същата причина по която когато някой каже че ще се къпе не казва че ще се съблича гол. Очаква се всеки нормално мислещ човек да се сети. Учудвам се че някои приемат това като някаква конспирация. Така работят платените зони, и не само че няма да са новосъздадени тези паркоместа но и някои съществуващи ще бъдат премахнати понеже ще се счетат за незаконни т.е. нетно ще намалеят местата след въвеждане. Това е лошо но но пък има и ползи, една идея по-добра ще е градската среда в… Прочети още »

hire-a-politician-hitman
hire-a-politician-hitman
2 месеци по-рано

Честито, от 15000 места за паркиране те осигуриха ЦЕЛИ 10000.УАУ КАКВО НЕЩО КАКВА ПРОМЯНА. От 14 паркиращи коли на нашата улица сега могат да спират ЦЕЛИ 8 и ше си ВДИГАМЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧИСТАЧКИТЕ И ПУКАМЕ ГУМИТЕ СИ.ХЕМ ЩЕ ВЗЕМАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ХЕМ ЩЕ СЪЗДАДАТ ПОВЕЧЕ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ГЛОБИ. ЧЕСТИТО СЪГРАЖДАНИ.