Във Враца се намира най-мащабният портрет на Левски у нас

0
576
Стенопис
Снимка: Simeon Pavlov, Facebook

Рождението на Васил Левски ще бъде отбелязано на ново място във Враца, а именно пред неговия най-голям портрет у нас, нарисуван върху фасадата на училище. Проектът е на известния художник Станислав Трифонов – Насимо, а целта му е била портретът да бъде модерен и стойностен.


Преди стенописният портрет да бъде нарисуван, духът на Левски е бил изобразяван от ученици и от учители навсякъде в училището във Враца, което носи името му. Ентусиасти намерили негова захвърлена пластика и веднага се заели с реставрацията й. Участвали и учители по изобразително изкуство от училището. Така се родила и идеята за най-големия портрет на Дякона. Парите за осъществяването й били събирани 2 години.

Директорът на ОУ „Васил Левски“ Румен Петков сподели за „NOVA“, че събраните средства са техни и пари от бюджета на училището. По думите му избрали Насимо заради почерка, с който твори – по невероятен начин пред очите на всички съчетавал традиционната стенописна техника с модерни и нетрадиционни похвати, рисувайки със спрей за графити, фасадни и акрилни бои. Художникът работил между 10 и 12 часа при температури над 30 градуса. Той споделя:

„Бях провокиран да направя портрет на Левски. Образът му се рисува трудно. Мислех доста често за жертвата, която е направил Левски.“

Живеещите в квартала пък носили вода и плодове на твореца. Той от своя страна дал своето по възрожденски – вместо 24 квадрата стенопис подарил още 16, така че да се виждат отдалеч и ликът, и духът на Дякона.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments