Във Велико Търново гимназистите ще продължават да учат онлайн до края на ноември

0
463
Коронавирус в училище
Снимка: Pixabay

Общинският кризисен щаб във Велико Търново взе важно решение. Учениците от гимназиалния етап от всички школа ще продължат да учат онлайн до края на месец ноември. Мярката ще важи за децата от 8-ми до 12-ти клас, уточниха от местната управа.

Предложението ще бъде отправено още днес до Министерството на образованието и науката, до Регионалното управление по образованието и Регионалната здравна инспекция.

Противоепидемичната мярка дава резултат – вече се наблюдава намаляване на броя на заразени и поставени под карантина ученици. За да бъде траен ефектът обаче е необходим по-голям период на неприсъствено обучение в гимназиален етап, твърдят от щаба.

Удължаването на мярката идва след разговор между кмета Даниел Панов, началника на РУО В. Търново инж. Розалия Личева, заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев и директора на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова.

Мотивите са следните: Велико Търново все още се намира в червената зона по заболеваемост, гимназиите и средните училища се посещават от много ученици, пътуващи от други населени места, общини и дори области, което налага и ползване на общежитие. Сериозен е и процентът на заболелите учители, преподаващи в гимназиалния етап.

До края на месеца онлайн ще преминат и учениците от 5 до 7 клас в ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. Мярката е превантивна, подкрепена е от над 60% от родителите, а целта е в училището да не се достига 20% ниво за заболеваемост в прогимназиалния етап.

От общината подчертаха, че ежедневно се следи ситуацията във всички детски градини, ясли и училища и се правят справки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments