Във Варна се връщат към събирането на утайката от кафе

0
211
Чаша турско кафе. Снимка: Общомедия
Чаша турско кафе. Снимка: Общомедия

Преди 30 години, в началото на демократичните процеси в България, събирането на

утайката от кафе беше символ на бедност. Сега, на кампанията „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“ се предава екологична насоченост и се смята, че може да бъде част от „кръгова икономика“.

Всеки, който желае да се включи в кампанията може да занесе утайка от кафе в определена пекарна в града, пише сайтът „Moreto.net”. Оказва се, че тя е изключително полезен и тонизиращ тор за растенията и съдържа много микроелементи, които ги подхранват. При разпада си в почвата те помагат за извличането на други жизненоважни за растението микроелементи.

През последните няколко години усилено се говори за „кръгова икономика“, или за използване на отпадъците като ресурси в същия или други производствени цикли. Повечето всъщност не са отпадъци, а ценни материали за друга производствена система. Много хора пишат за кръговата икономика, но малко разбират, че тя е идея за това как да живеем без да пилеем ресурсите си. Във време на икономически последици от пандемията, трябва да се замислим как можем да сме полезни на другите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments