Във Варна подадоха първите заявления за безплатно саниране

0
427
Саниране
Саниране. Снимка: Искра.бг

Във Варна бяха подадени първите заявления във връзка с кандидатстването по програмата за енергийна ефективност, съобщават от Общината. Две от тях са от район „Приморски“, а едно от „Владислав Варненчик“.

Кметът на града Иван Портних благодари на Общински съвет-Варна за подкрепата на програмата и за активната работа с гражданите през последните месеци.

Подадените заявления предстои да бъдат разгледани от комисия, която трябва да реши дали конкретната сграда е допустима за финансиране или не. В случай, че условията са изпълнени, се сключва договор между общината и сдружението на собствениците за изготвяне на техническите паспорти и обследване на енергийната ефективност

Община Варна пое ангажимент да помогне финансово на хората при тези процедури, като за целта бяха осигурени средства до 20 млн. лв. Според кмета Портних парите по-късно ще бъдат възстановени на общината от Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/. В случай, че сдружение на собствениците е изпълнило всички изисквания за финансовата помощ, но не е одобрено по програмата за саниране, няма да дължи възстановяване на сумата на общината.

Срокът за кандидатстване за безплатно енергийно обновяване е до 30-ти май, като дотогава трябва да са готови паспортите. Право на участие в процедурата имат всички жилищни сгради, построени преди 26 април 1999 г., с най-малко четири жилища с различни собственици и общ РЗП над 2000 кв. метра

Финансовата помощ, която Общината има право да получи за енергийна ефективност, е до 80 млн. лв.

Варна не бе сред най-активните градове при предходната програма за безплатно саниране, тъй като гражданите станаха жертва на неверни твърдения и слухове, припомни Иван Портних. Той изрази надежда, че този път варненци ще подходят по-разумно, което да доведе и до по-голям брой санирани жилищни сгради в морския град.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments