Във Франция започва кампания за освобождаването на журналист от „Либерасион“, отвлечен в Мали

0
12
Знаме на Франция
Знаме на Франция. Снимка: Pixabay

Във Франция стартира кампания за освобождаването на журналист от „Либерасион“, който е бил отвлечен в Мали, предаде „БТА“. Наближава 500-ия ден от тези събития. На 8 април 2021 година в Северно Мали френският журналист Оливие Дюбоа беше отвлечен, а семейството му реши да лансира вчера кампания за мобилизиране на общественото мнение и на властите във връзка с този случай.

Днес журналистът Дюбоа отбелязва втори рожден ден, откакто е в плен. А неговото семейство предлага на всеки да сезира френския президент Еманюел Макрон с пощенска картичка, която ще бъде безплатна за нейния изпращач. Целта била с един съвсем прост предмет да се припомни на държавния глава на западната държава и на новия външен министър, че Оливие Дюбоа не е заминал на почивка.

Семейството се надява с тези си действия да постави темата в центъра на обществените дебати и трагичният случай да не бъде забравен.

В течение на тези 500 дни два видеоклипа се превърнаха в доказателство, че отвлеченият журналист е все още жив. Първият е бил изпратен на 5 май миналата година, а вторият – на 13 март 2022 година. Последният е бил разпространен и в социалните мрежи, без да се знае откъде идва той и кога е записан.

Но оттогава дипломатическите отношения между Франция и Мали са сериозно влошени, като Бамако спря излъчването на френски медии в страната. При това положение не се знае дали може да се стигне до освобождаването на Дюбоа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments