Вътев няма да подава оставка, изплатено било всичко на животновъдите

0
536
Кирил Вътев
Кирил Вътев. Снимка: МЗХ

„Всичко, което е трябвало да бъде изплатено, ние сме го изплатили, каквото трябва, сме направили.“

Така земеделският министър Кирил Вътев коментира от курорта „Албена“ днешния протест на животновъди в София, който започна от сградата на министерството и продължи към Министерския съвет. Министър Вътев е в курорта „Албена“ за участие в единадесетия Национален агросеминар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/.

„Проблемът е, че петима души искат да нарушим регламента на Европейския съюз. Ние не можем да нарушим този регламент, защото това води до санкции“, каза още министър Вътев. Той допълни, че е направено всичко възможно, но протестиращите поставят невъзможни искания.

„Нужен е нормален диалог, но е нужно от двете страни да има нормално мислене. Амбициран съм да не подавам оставка“, коментира още Кирил Вътев. Исканията на протестиращите, които бяха обявени и днес, са незабавно изплащане на парите по „де минимис“ и украинската помощ, връщане на старите ставки, които са намалени.

Припомняме ви, че фермери и животновъди излязоха на протест. Шествието започна към 11:00 часа от Министерството на земеделието и ще завърши пред Министерския съвет. Протестиращите поискаха оставката на ресорния министър Кирил Вътев.

Причината за недоволството – не са изпълнени исканията за подобряване на финансовата ситуация в бранша. Според протестиращите подпомагането от страна на държавата е недостатъчно и става причина българското животновъдство да загива. Преди два месеца протестите бяха потушени с подписването на меморандум.

Организаторите на протеста споделиха:

– Намаляване на ставката по преходната национална помощ от 200 лева на 73,67 лева за говедо и от 337 лева на 129,60 лева за един бивол.
– Обвързаното подпомагане е намалено с 30-40% спрямо предходните години по схемите за говеда и биволи.
– Много от фермерите не са си получили средствата за компенсации за последиците от войната в Украйна.
– Няма предвидени в Бюджета 2024 почти никакви средства за държавни помощи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments