Василев: Предложението на „Булгаргаз“ за намаляване на цената на газа е предизборно

0
31
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Ilian Vassilev, Facebook

Предложението на „Булгаргаз“ за намаляване на цената на газа с 30% за октомври е предизборно, пише анализаторът Илиян Василев във Facebook. В социалната мрежа той уточнява:

„Оставам настрана цялата тази смехория с „договарянето“ на цената по време на последното заседание на кризисния щаб, когато шефа на кризисния щаб пита индустриалците колко могат да платят. Все едно че няма пазар. Намаляването се дължи на цената на азерския газ, който ще вземам в пълен обем от 1 октомври, и който ще вземаме по цената на оригиналния договор – чисто нефтената индексация.“

Василев припомня, че досега не сме получавали газ по цената в оригиналния договор, защото предишният шеф на „Булгаргаз“, подкрепен от държавния глава Румен Радев, е подписал анекс, който е обвързвал цената на азерския газ с наличието на действащ интерконектор. Експертът призовава да се изчисли размерът на последствията от решението на ръководството да подпише въпросния документ.

„Отказахме да внесем шестте карга с американски ВПГ, вързан към „Хенри хъб“. Към датата, когато отказахме тези карга американският газ – 19 август – струваше малко над 9,1 долара за ММВТU и тогава разликата, след добавяне на разходите по регазификация, застраховане и пренос до българска ВТП, с европейската борса беше 60 евро/долара под „Ти Ти ЕФ“. Междувременно цената природния газ на американската борса падна с долар и сега е над 8 долара/ММВTU, което на фона на умопомрачаващите цени в Европа, увеличи размера на щетата от невзетите американски карга. Имаше периоди, особено когато цената на евроборсите просто откачи, и разликата с американската карга стигна 140 долара/МВтч. С толкова бе по-евтин виртуалният отказан американски газ спрямо договорите, по които внасяхме. И тук нанесената щета може да се измерва със стотици милиони лева надплатени.“, коментира още Василев.

И днес той повтаря тезата си, че настоящите управляващи нямат понятие от природен газ, от търговия, от енергийна дипломация, от управление на рискове.
Когато се „хвалят“ предизборно, че цените ще паднат с 30% през месец октомври, да знаете, че причината е не само азерският газ, но и единственият танкер, който ще влезе от Америка, разкрива още Василев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments