Васил Тодоров: Вносът на кадри от Виетнам няма да свие заплатите на българските работници

0
63
Васил Тодоров
Васил Тодоров. Снимка: Българската търговско-промишлена палата

Вносът на кадри от Виетнам няма да се отрази негативно върху заплатите на работниците в България. Това мнение изрази пред „Bulgaria ON AIR“ главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров.

Припомняме, че до до края на годината ще бъде подписана спогодба за трудова миграция, с което се очаква страната ни отново да започне да разчита на работна ръка от Виетнам. 

Васил Тодоров уточни, че необходимост от внос на кадри има в най-вече в секторите, които така или иначе се радват на значителен икономически растеж. Става дума предимно за строителството, селското стопанство, високотехнологичните индустрии, IT сектора и туризма.

„Разглеждайки далечния Изток, това е държавата, с която България има изключително добри взаимоотношения, но трябва да подчертаем, че на този етап потенциалът не е добре оползотворен“. 

Той напомни, че Виетнам разполага с огромен човешки ресурс, който дава възможност на определени лица да потърсят професионално развитие и в чужбина. По думите му в азиатската държава в момента се забелязва икономически растеж, който е два-три по-висок от този в България. В държавата има стабилност, което влияе положително на чуждестранните инвестиции и там се насочват огромни парични потоци.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments