Васил Терзиев: Трябва да знаем миналото, за да изградим по-добро бъдеще

0
42
Васил Терзиев
Васил Терзиев. Снимка: Васил Терзиев, Фейсбук

„Трябва да знаем миналото, да разбираме неговите уроци, за да изградим по-добро бъдеще.“

Това каза в изказването си кметът на София Васил Терзиев, който днес откри международна конференция за дигитализирането на църковното културно наследство в Софийския университет в присъствието на Н. Пр. посланика на Гърция у нас Либеропулос.

Форумът се реализира в рамките на проект NARRATE 2022, като партньори са „Богословския факултет“ на Софийския университет „Св.Климент Охридски“ и университети от Гърция и Турция.

Дигитализирането на културното църковно наследство е важно за неговото съхранение, посочи също столичният кмет. По думите му трябва да подходим внимателно към миналото и да разберем как се е случило, за да не допускаме неговите грешки.

Васил Терзиев разказа история, в която на въпрос на своите деца какво е настоящето, бъдещето и миналото е отговорил, че настоящето е важно за нас, защото е това, което живеем сега, но трябва да знаем къде отиваме и каква е визията ни за по-добро бъдеще, което определя нашите настоящи стъпки. Миналото е много важно, защото то ни помага да правим по-малко грешки, гледайки през уроците му. Да познаваме миналото е съществено за изграждането на по-добро бъдеще, допълни също столичният кмет.

Той поздрави участниците в проекта, защото съхраняват историческото наследство чрез дигитализация и така то ще бъде достъпно за целия свят.

Въвеждането на цифровите технологии в областта на културното наследство е важна стъпка в правилната посока както за неговото съхранение и популяризирането му в цял свят, така и за научните изследвания и образованието. Чрез дигитализация, движимото и недвижимото културно наследство може да бъде съхранено и широко популяризирано, както на национално, така и на световно ниво.

На форума присъстваха преподаватели от Софийския университет, декана на „Богословския факултет“ доц.д-р Ивайло Найденов, доц.д-р Светослав Риболов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments