Васил Терзиев: Естествените елхи могат да имат втори живот!

0
26
Коледна елха
Коледна елха. Снимка: Васил Терзиев, Facebook

„Естествените елхи, които украсиха празниците ни, могат да имат втори живот. Достатъчно е да изберем как.“

Това написа в социалната мрежа Facebook кметът на София Васил Терзиев. Той подчерта, че елхите в саксия, ако хората са предпочели такива, могат да бъдат засадени в междублоковите пространства. За целта жителите на столицата трябва да се обърнат към еколога, който отговаря за техния район и той може да посочи подходящото място за засаждане. 

„Ако си представяте коледното ви дърво да бъде засадено в парк или обществена градина, потърсете съдействие от дирекция „Зелена система“ на Столичната община. Желаещите могат да заявят избраната локация на имейл so_green@sofia.bg.
Важното и в двата случая е, че при засаждането на елхата трябва да се съобразят метеорологичните условия и мястото. Средната денонощна температура трябва да е над 0 градуса, а мястото не трябва да е на терен с подземна инфраструктура, защото е много вероятно дървото да не захване“, обясни още кметът Васил Терзиев. И подчерта:

„За тези, които искат да дадат нов живот не само на едно дърво, а на цели паркове и градини – не изхвърляйте елхите в общия отпадък, а ги поставете до сивите метални контейнери. Ние ще ги съберем със специализиран автомобил и ще ги транспортираме до общинската Инсталация за биологично третиране на зелени отпадъци, където се произвежда биотор компост. Компостът е много ценен за растенията и се използва за обогатяване на почвата в софийските паркове и градини.“

За хората в район „Кремиковци“ (с. Челопечене и с. Яна) и район „Връбница“ има обособени места за изхвърляне на зелени отпадъци целогодишно, където могат да оставят своите естествени елхи.

Терзиев призова те да не бъдат изхвърляни:

„Заедно наистина можем да им дадем втори живот.“

В Бургас също има инициатива за засаждане на живите елхи навън. Подробности можете да видите ТУК

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments