Васил Терзиев: Дарих първата си заплата като кмет за осигуряване на храна на дете с малнутриция

0
270
Васил Терзиев
Васил Терзиев. Снимка: Facebook

Кметът на София Васил Терзиев съобщи, че е дарил първата си кметска заплата. От нея е запазил само 1 лев. Новината бе публикувана в неговия профил в социалната мрежа Facebook. Вижте го без редакторска намеса:

„Дарих първата си заплата като кмет за осигуряване на храна на дете с малнутриция. Малнутрицията е средна или тежка форма на недохранване. Получих 1466.97 лева за приблизително половин месец на поста. Задържах 1 лев, като символична моя заплата, а останалите дарих. Още през юли бях обещал, че ще дарявам заплатата си като кмет за каузи и инициативи на гражданите.

Винаги съм смятал, че дарението е много личен акт. Аз обаче съм на публична длъжност, дал съм публично обещание и съм длъжен да споделям дали и как изпълнявам обещанията си.

Всички разбираме, че дарения не са системно решение на проблемите. Съзнавам и че тази сума е твърде малка и няма да разреши проблемите, с които се сблъсква Деян. Той е на 16 г. и се храни предимно с храни за медицинска употреба, за да може да поддържа тегло около 20 кг. Пациентите с малнутриция не могат да усвояват нормалната храна и затова имат нужда от специална храна.

Наскоро НЗОК прие да реимбурсира ентералните храни от началото на 2024 година. Дотогава децата и възрастните, които се нуждаят от тези храни все още разчитат на дарителски кампании.

Призовавам всички, които могат да подкрепят страдащите от малнутриция, да го направят. Зад тази кауза от години стоят „Национална мрежа за децата“, сдружение “Общност Мостове“ и още много организации, родители и лекари от цялата страна.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments