Васил Божков заяви, че поема финансирането на „Левски“

0
125
Васил Божков. Снимка: sportal.bg
Васил Божков. Снимка: sportal.bg

Бизнесменът Васил Божков обяви, че ще подпомага финансово футболния клуб „Левски“ (София). В съобщение до медиите, разпространено от пресцентъра на компанията му „Нове холдинг“, се заявява, че той ще работи за „оздравяване, управлението, финансирането и дългосрочното развитие на клуба„.

От съобщението не става ясно дали Божков има намерение да стане собственик на футболния клуб, а само че „това е възможност за успешно партньорство„.

Във връзка с повишения обществен интерес и въпросите, свързани с промяната в управлението на ПФК „Левски“, Ви информираме за следното:

Г-н Васил Божков и компаниите, свързани с него повече от четвърт век подкрепят и работят в посока развитието на българския спорт и в частност българския футбол. „Левски“ е безспорно най-популярният и разпознаваем бранд в родния футбол и като такъв предоставя потенциална възможност за успешно бизнес партньорство.

Това е причината групата компании, в които г-н Божков има участие, да се включат в необходимото оздравяване, управлението, финансирането и дългосрочното развитие на клуба. Партньорството ще продължи, докато съществуват възможности за растеж и бизнес интересите на двете страни съвпадат„, гласи съобщението.

Официален собственик на „Левски“ е Спас Русев, който през последните няколко месеца преговаря за продажбата на клуба, но въпросът така и не се уреждаше. Още преди прехвърлянето на акциите в клуба бе назначен нов изпълнителен директор на отбора – Павел Колев. Той обяви, че е назначен от Васил Божков, което бе странно, защото Божков все още няма формална власт в „Левски“.

Дълговете на клуба са около 32 млн. лв. „Левски“ е заплашен от изваждане от европейските клубни турнири за следващите две години заради нарушаване на финансовия феърплей.

Божков, които е известен предимно с хазартния си бизнес, придоби ЦСКА през 1999 г. и го ръководи до 2006 г., когато продаде акциите си на индиеца Прамод Митал. Според официалните данни разходите на клуба за това време са били малко над 40 млн. лева, а приходите са били около 33 милиона.

След това той продължи да е част от футбола и спорта чрез свързвани с него хазартни компании. „Еврофутбол“ продължава да е ексклузивен партньор на БФС, а „Ефбет“ спонсорира голяма част от спортните клубове в България.

В момента „Ефбет“ и „Еврофутбол“ са спонсори на втородивизионния „ЦСКА 1948“, който преди три години тръгна от най-ниското ниво в опит да бъде припознат като приемник на фалиралия ПФК ЦСКА АД.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments