ВАС: Ненавреме внесена такса от БАБХ дава преднина на „Евролаб 2011“ за наема

0
15
Върховен административен съд. Снимка: Архив
Върховен административен съд. Снимка: Архив

От Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ не са внесли навреме държавната такса. Това е причината да загубят възможността за обжалване на съдебното решение на Административния съд в София за помещенията на частната лаборатория „Евролаб 2011” на ГКПП „Капитан Андреево”. Това съобщиха от Върховния административен съд /ВАС/.

Пред съда изпълнителният директор на БАБХ е поискал да обжалва решението на съда, който се е произнесъл в полза на Административния съд. Невнасянето на таксата в срок дава мотив на върховните магистрати да оставят в сила решението на по-долния съд, по делото, заведено от „Евролаб” срещу заповедта за отмяна на наемните им отношения на границата. Имало е изрично разпореждане за внасяне на таксата. От ВАС пишат:

„С молбата, изпратена на 30.11.2022 г. и получена в съда на 02.12.2022г. с незаверен подпис е приложено платежно нареждане за онлайн банкиране в ОББ – виртуален клон. Същият незаверен препис се представя и към частната жалба. В същия действително се сочи, че е последно подписан и изпратен на 21.11.2022 г. Но освен че е незаверено, това платежно нареждане не доказва внасянето на дължимата държавна такса на 21.11.2022 г.”

Проверка в съда показва, че „преводът от 70 лева на БАБХ е извършен от банката на 22.11.2022 г. – когато е референцията на банката изпълнител”. Парите са внесени в последния възможен ден.

„Жалбоподателят сам се е поставил в ситуация, в която дължимата сума да е внесена от банката на следващия ден /без значение е датата на постъпването ѝ по сметка на Върховният административен съд/”, посочват от ВАС.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments