Варненци настояват за мерки срещу нарастващия брой чайки и гларуси

0
64
Гларус
Гларус. Снимка: Pixabay

За живеещите край морския бряг, гларусите и чайките са част от пейзажа. Те създават глъчка и морско настроение. Но напоследък все по-често се случва да създават и проблеми нападат хора и вземат храната им. Във Варна граждани се оплакват и настояват да бъдат взети мерки срещу този вид птици. За да извършват атаките си, морските птици често дебнат на места, където има заведения за бързо хранене и поток от хора с вкусно ухаеща храна в ръцете. Ароматът ги привлича и те  не могат да устояват на апетитното изкушение.

Стойчо Стойчев, директор „Природозащита“ от Българското дружество за защита на птиците, коментира за „БНТ“ темата. Според него причините за увеличената популация са комплексни, но в основата е човешката дейност. Птиците намират повече храна около и вътре в селищата, както и по сметищата.

Популацията на чайката се увеличава и заема все повече територии. А гларуси вече се срещат и на отдалечени от морето места. Могат да бъдат видени дори в Пловдив и София. Изхранват се от сметищата и околните влажни зони.

В някои държави, със свръхпопулацията на определени видове птици се справят като прилагат химическа кастрация или стерилизиране на яйцата им. Но тези методи не са хуманни. Освен това съществува европейска директива, която забранява дейности, застрашаваща дивите птици, каквито са жълтоногите чайки. Орнитолозите предлагат друг по-лесен начин за справяне.

„Да се контролира достъпът до местата, където те се хранят. Има добри примери за поставени контейнери, които са устойчиви на чайките. Те не могат да влизат и да се хранят там„, каза Стойчо Стойчев.

За да се намали популацията от Община Варна поставят контейнери, които се затварят и кошчета за смет от затворен тип. От местната администрация заявяват за „БНТ“, че не разполагат с други механизми за намаляване на популацията на птиците в града и че нямат право принудително да ограничават местата им за гнездене.

Как да се грижим за домашните любимци в горещините?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments